Divadelní Fringe slaví šedesátku s Čechy

kul
7. 8. 2006 12:30
Edinburgh - Komedie, tragédie, balet i koncerty, od inscenací v bazénu po Shakespeara na skákacím hradě. The Edinburg Fringe se letos koná po šedesáté.
Foto: Farma v jeskyni

Největší divadelní přehlídka na světě byla včera zahájena spanilou jízdou po skotském hlavním městě. Tisíce divadelníků z Ugandy, Číny, Nového Zélandu, Švýcarska či Chile v barevných kostýmech procházeli ulicemi doprovázeni zvukem bubnů a hřměním motocyklů Harley Davidson, aby diváky pozvali na své inscenace.

Loni se na Fringe prodalo přes 1.3 milionů vstupenek, letos se čeká ještě větší návštěvnost: festival nabízí po tři týdny téměř dva tisíce inscenací na 261 jevištích. Vidět všechno dohromady by trvalo 11 měsíců a 16 dní.

Mezi vystupujícími umělci jsou i českoslovenští zástupci - soubor Farma v jeskyni v čele s režisérem Viliamem Dočolomanským byl vybrán do oficiálního programu a festivalovým divákům osmnáctkrát zahraje scénickou kompozici Sclavi/Emigrantova píseň, která se věnuje emigraci Slovanů do Ameriky a jejich návratu a která loni vyhrála Cenu Alfréda Radoka.

Foto: Farma v jeskyni

V divadle Aurora Nova, kde Farma v jeskyni vystupuje, je také k vidění instalace Pražské Quadriennale 2007 výtvarníka Krištofa Kintery.

The Fringe Festival, který končí 28. srpna, původně vznikl po druhé světové válce jako vedlejší akce Edinburgh International Festival, ale nyní ho svým rozsahem a významem překonal. 

Umí totiž stále provokovat, na programu najdeme tituly jako Odpolední čaj s transvestitou, Jak mentálně nemocným vysvětlit historii komunismu, Shakespearův Hamlet se v Edinburghu hraje na nafukovacím hradě, jiná inscenace v patrovém autobuse a při další si diváci mohou nechat ostříhat vlasy - i proto se Fringe přezdívá festival anarchie.

"Tohle je nejúžasnější barometr světové politiky," podotýká kritik Joyce McMillan s tím, že politika na festival plně vtrhla po teroristických útocích v Londýně.  Hlavním tématem letošního Fringe je ale náboženství, i proto jsou na programu kontroverzní tituly - Ježíš: Léta na Guantanamu nebo Neznáme Šííty o britské neznalosti islámu.

 

Právě se děje

Další zprávy