Jak vypadá napadená výstava mladých komunistů

Radek Wohlmuth
6. 6. 2008 13:31
Exkluzivně: Foto z posprejované expozice Guma Guar
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Aktuálně.cz se podařilo jako jedinému médiu získat fotografii poškozené expozice skupiny Guma Guar nazvané Meze tolerance. Probíhala ve druhém patře na věži Staroměstské radnice, kterou provozuje Galerie hl. města Prahy. Kontroverzní expozice, při níž umělci poskytli prostor soudně zakázanému Komunistickému svazu mládeže trvala pouhý týden. Poté co ji na 1. máje vystříkala sprejem skupina neznámých lidí, ji už GHMP neotevřela.

Zatím nikdo stav napadené expozice neviděl vyjma policie a několika pracovníků galerie; to znamená, že ani sami umělci. Podle informací Aktuálně.cz se má zastupující ředitelka galerie Petra Hoftichová sejít se skupinou Guma Guar teprve v pátek odpoledne, tedy téměř čtyřicet dní po incidentu a fotografie jim ukázat.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte:
Všichni jsme jednom v týmu. I s Krejčířem a Koženým
Zničili prezentaci zakázaných komunistů Ztohoven?
Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla

Schůzku plánovanou na druhou hodinu potvrdili i zástupci skupiny Guma Guar. „Je to ironie osudu, ale pořád nejsou všichni po ruce. Kurátor měl dovolenou, také umělci chodí do práce a nemají vždycky čas," vyjádřila se Hoftichová na otázku, proč vydala na fotografie embargo a nikomu je zatím neukázala.

„Vyjádření paní Hoftichové považujeme za trapnou výmluvu. Tohle je po čtyřiceti dnech první schůzka, kterou nám navrhli! Fotografie nám přece mohli okamžitě poslat mailem," ohodnotil ředitelčino vysvětlení jeden ze členů skupiny.

Foto: Ludvík Hradilek

Celkové jednání galerie komentovala skupina Guma Guar celkem rozhořčeně už v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz. „Na poničení a uzavření výstavy jsme nebyli nikým z GHMP upozorněni, dozvěděli jsme se o tom až o čtyři dny později od jednoho z návštěvníků. Pak nám odmítli galerii zpřístupnit."

"Také naše žádost otevřít výstavu ve stavu, v němž ji zanechali útočníci, byla zamítnuta. Když se nám po dvou dnech a po řadě telefonátů, ve kterých zaměstnanci svalovali zodpovědnost z jednoho na druhého, podařilo do expozice dostat, zjistili jsme, že je už zčásti odinstalovaná, takže ani nemáme možnost zdokumentovat poničení. Ředitelka galerie nám i novinářům odmítla poskytnout fotografie zničené instalace. Záhadně se ztratila i kniha návštěv."

Jak je na fotografii vidět, expozice byla poškozena pouze jednou plynulou čarou, která se táhla po obvodu místnosti. V prostředku jedné ze zdí byla z obou stran ukončena šipkou směřující k  nasprejované rudé číslici 242.  Např. na serveru totalita.cz je to číslo, které označuje počet obětí v seznamu popravených pro politické trestné činy mezi lety 1948 a 1962.

Foto: Aktuálně.cz

A proč tedy Galerie hl. města Prahy stále nikomu fotografie napadené expozice neukázala? „V GHMP probíhají nějaké vnitřní boje o moc, máme pocit, že to bude tak trochu souviset s tím," domnívají se členové skupiny Guma Guar.

Podle jejich slov se vzhledem k dlouhodobému neserióznímu jednání galerie nakonec rozhodli, že na schůzku nepůjdou a účast odmítli.

 

Právě se děje

Další zprávy