Havel se stal desátým držitelem Ceny Franze Kafky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 10. 2010 20:00
Cítím se být člověkem, který mu rozumí, řekl
Foto: Reuters

Praha - Bývalý prezident Václav Havel se stal desátým držitelem mezinárodní literární ceny Franze Kafky. Sošku vyrobenou podle návrhu Jaroslava Róny obdržel za své dramatické, spisovatelské a esejistické dílo.

 Já si z různých důvodů ohromně vážím Franze Kafky. Četl jsem ho v mládí, v době, kdy nebyl ještě tak známý a populární. A tato cena se liší od jiných tím, že je to cena Franze Kafky. A mně samozřejmě dělá radost, že cenu nesoucí toto jméno jsem též dostal," řekl Havel po skončení úterního ceremoniálu.

 Exprezident je podobně jako Kafka známý využíváním absurdních situací. Podle svých slov se však nikdy nepokoušel světoznámého spisovatele napodobovat. "Necítím se být jeho žákem, cítím se být pouze člověkem, který neobyčejně rozumí a má zvláštní citlivost pro některá základní Kafkova témata," dodal Havel.

Spojitost s Kafkou nachází autor Zahradní slavnosti nebo Audience v neustálé pochybnosti o oprávněnosti svého postavení ve společnosti. A při čtení projevů během slavnostních příležitostí si prý slov neustále není jist, "jestli náhodou ze zákulisí nevyběhnou jacísi dva chlapíci, mně dobře známí, a neodvezou mě někam pryč. Ne třeba rovnou do kamenolomu jako v Kafkově Procesu". 

Dramatik, který v současnosti připravuje filmovou verzi své hry Odcházení, obdržel za své vítězství kromě Rónovy sošky také sochu lva, již mu daroval předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Porota Ceny Franze Kafky zvolila Havla laureátem letošního ročníku na svém pražském zasedání 7. června. Havel je podle ní autorem rozsáhlého literárně-dramatického a esejistického díla, které v mnohém ovlivňuje českou, evropskou a světovou literaturu.

V minulých letech cenu obdrželi například čeští spisovatelé Ivan Klíma a Arnošt Lustig, nobelisté Elfriede Jelineková a Harold Pinter nebo populární japonský autor Haruki Murakami.

 

Právě se děje

Další zprávy