Fillův Utěšitel se na aukci může prodat za 20 milionů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 11. 2011 20:00
Plátno s kubistickou postavou se nabízí za 5,5 milionu

Praha - Hlavní událostí podzimní aukční sezony v Česku bude zřejmě nedělní dražba jednoho z nejcennějších děl Emila Filly - obrazu Utěšitel z roku 1911. Vyvolávací cena Fillova raného plátna je pět a půl milionu korun. Podle odhadu šéfredaktora Art+ Jana Skřivánka má hodnotu až 20 milionů.

Aukce se koná v pražském hotelu Hilton a spolu s Fillou Galerie Art Praha nabídne i díla od Františka Muziky, Václava Špály, Jana Zrzavého či Josefa Lady.

Emil Filla patří mezi nejprodávanější jména českého trhu s uměním a jeho díla figurují na aukčních seznamech prakticky každé větší tuzemské dražby. Podle serveru Art+ je ale jeho raná tvorba nedostatkovým zbožím.

"Ve stejné době vznikl například příbuzný olej Salome, který je dnes ozdobou stálé expozice Galerie moderního umění v Hradci Králové, plátno Jitro, původně ze sbírky Vincence Kramáře a dnes v Národní galerii, či Česáči ovoce, dnes v Galerii výtvarného umění v Chebu," uvádí Art+ na svých stránkách.

Foto: Aktuálně.cz

Fillovo jméno má svou výjimečnou hodnotu, ale spíše právě v kontextu českého a slovenského trhu. Dosud nejdražším Fillovým obrazem prodaným v aukci je olejomalba Zátiší s lahví Cherry, která se loni prodala za 19,5 milionu korun včetně aukční přirážky. Aktuálně je tak na pátém místě v seznamu nejvýše vydražených obrazů v Česku.

Význam díla dokládá i fakt, že obraz byl restituovaný ze sbírek Národní galerie a jeho dřívějším majitelem byl i slavný český architekt Josef Gočár. Obraz Filla poprvé představil na výstavě Skupiny výtvarných umělců v Obecním domě na počátku roku 1912.

Plátno s kubistickou postavou ale tehdy mnoho příznivců nezískalo. Obraz v té době dokonce nechvalně okomentovaly Humoristické listy. Na svých stránkách otiskly kreslenou karikaturu Utěšitele, kterou doplnily satirickým komentářem, že Utěšitelem by se mohly strašit zlobivé děti.

O desítky let později se pohled veřejnosti na Fillovu figurální olejomalbu s ostrými hranami proměnil. "Jde asi o nejvýznamnější Fillův obraz, jaký se dosud objevil na trhu, a dá se očekávat, že cena se vyšplhá někam k 20 milionům korun," řekl Skřivánek.

Nejdražším českým dílem prodaným v aukci je Františka Kupky Pohyb. V červnu se v Londýně prodal za 1,3 milionu liber, tedy 35,5 milionu korun. Dílo ze sbírky amerického manželského páru Hascoeových našlo anonymního kupce na telefonu při aukci moderního českého umění v Sotheby's. S aukční přirážkou cena dosahuje sumy 1,456 milionu liber (39,9 milionu korun).

Dosud nejdražším vydraženým českým dílem na domácích aukcích je rovněž plátno Františka Kupky - Élévation (Výšky) IV. Před třemi lety bylo prodáno za 22,1 milionu korun bez přirážky.

Čtěte také:
Kupka překonal sám sebe, prodal se za 35 milionů korun

O Fillovi se právě mluví i v jiné souvislosti - tento týden byly ukradeny čtyři Fillovy obrazy z pamětní síně na zámku v Peruci na Lounsku. Policie po dílech pátrá od pátečního rána, další informace o vyšetřování sdělí až v pondělí.

Z pamětní síně zmizely obrazy Slepec z roku 1926, Zátiší s klarinetem a košíkem ovoce (1948), Zátiší s mísami ovoce (1946) a obraz Žena s kartami (patrně 1946). Podle některých odhadů by mohly mít dohromady cenu 50 až 80 milionů korun.

Zdaleka ne každé Fillovo dílo má však několikamilionovou hodnotu. Je známo, že v majetku Galerie Benedikta Rejta v Lounech se nachází sběratelsky zajímavá kolekce Fillových pozdních velkoformátových akvarelů z cyklu lidových Písní a kolekce krajinářských akvarelů z Českého středohoří.

Obrazy nebyly pojištěné. Podle odborníků jsou nyní prakticky neprodejné. Policie po nich vyhlásila celostátní pátrání a upozornila i kolegy v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy