Ende gut, alles gut. Vedení Reduty se loučí s Brnem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 6. 2013 16:16
Viceníková, Štědroň a Mikulášek povedou pražské Divadlo Na zábradlí
Jan Mikulášek.
Jan Mikulášek. | Foto: ČTK

Brno - Umělecké vedení brněnského divadla Reduta se rozloučí představením Ende gut, alles gut, které bude odkazovat na šest let práce a inscenací.

Z divadla odcházejí umělecký šéf Petr Štedroň, jeho zástupkyně a dramaturgyně Dora Viceníková a režisér Jan Mikulášek. Všichni tři budou v tvorbě pokračovat v pražském Divadle Na zábradlí.

"Představení Ende gut, alles gut se bude odehrávat v netradičních prostorách divadla Reduta, ve foyer, ve výtazích a na dalších místech," řekla Viceníková.

Podívejte se na ukázky z Nenápadného půvabu buržoazie:

"Tvůrčí tým hry je symbolický, všichni tři se tímto loučíme," uvedl Štědroň. Dodal, že se snažili do inscenace obsadit herce, se kterými za šest let brněnského působení často spolupracovali. Hra odkazuje na jejich dřívější tvorbu, je však podle Štědroně čitelná i pro diváky, kteří předchozí inscenace této trojice neviděli.

Podle Šárky Motalové, mluvčí Národního divadla Brno, pod které Reduta spadá, neodchází trojice kvůli tomu, že by se rozkmotřili. "Vyhráli výběrové řízení do Divadla Na zábradlí a odcházejí. Není to kvůli nějakému sporu," uvedla Motalová.

Reduta sídlí v nejstarší divadelní budově ve střední Evropě a dosud uváděla zejména moderní českou tvorbu. Viceníková, Štědroň a Mikulášek doufají, že v Redutě budou hrát i v následujících letech jako hosté. Do Prahy si s sebou "berou" šest her, některé se budou paralelně hrát i v Brně. Vedení divadla nyní přebírá Mahenova činohra, která v druhé polovině června zřejmě zveřejní další program Reduty.

Inscenace Ende gut, alles gut se bude hrát pětkrát, pokaždé ji bude moci navštívit sto lidí. Diváci se s herci budou přesouvat po různých místech divadla. Do hry se promítnou i sny samotných aktérů. "Je tam velký nadhled a také akt loučení. Není pro nás lehké opustit po šesti letech Redutu, ale nechceme se brát příliš vážně," uvedla Viceníková. Premiéra je 6. června.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam do divadla v Brně?

 

Právě se děje

Další zprávy