Držitel Nobelovy ceny Mo Jen podpořil autora Charty 08

Kultura Kultura
12. 10. 2012 14:31
Laureát Nobelovy ceny se zastal Liou Siao-po, vězněného disidenta
Foto: Aktuálně.cz

Peking- Čínský spisovatel Mo Jen, který získal Nobelovu cenu za literaturu pro rok 2012, se vyslovil pro osvobození jiného čínského laureáta. Liou Siao-po obdržel Nobelovu cenu za mír v roce 2010, tamní komunistická strana v něm ale vidí rozvraceče státní moci.

Vězněného disidenta soud poslal na jedenáct let do vězení za jeho text "Charta 08" (inspirovaný československou Chartou 77), v němž vybízel čínskou společnost k rozsáhlým reformám. Jeho ocenění potěšilo ve své době řadu Číňanů, kteří o něm ani o jeho textu mnohdy nic nevěděli.

Díky tlaku Číny se mnoho světových zástupců předávání Nobelovy ceny nezúčastnilo. Jeho nový zastánce je v úplně jiném postavení.

Čínský disident Liou Siao-po. Snímek drží jeho manželka, básník a literární kritik byl v roce 2008 k jedenácti letům vězení za sepsání výzvy k demokratizaci země.
Čínský disident Liou Siao-po. Snímek drží jeho manželka, básník a literární kritik byl v roce 2008 k jedenácti letům vězení za sepsání výzvy k demokratizaci země. | Foto: Reuters

"Doufám, že se dostane na svobodu, jakmile to bude možné," prohlásil Mo Jen, ačkoliv dodal, že jej zná především díky jeho literárním kritikám z 80. let a "jakmile se Liouova tvorba začala zabývat politikou, přestal jsem mu rozumět", dodal pro agenturu Reuters.

Vztahy Mo Jena s disidenty jsou jinak nejednoznačné. Spisovatel se sice ve svých knihách bouří proti historii a praxi vládnoucí garnitury, díky vazbám na armádu má ale daleko blíže k "miláčkovi režimu" než k jeho nepříteli. Skutečně perzekuovaní kritici protestovali proti jeho nejnovější poctě.

Výtvarník a disident Aj Wej-wej o Moovi řekl: "Očividně následuje stranickou linii a několikrát ukázal, že nerespektuje nezávislost intelektuálů… Vždycky bude na straně moci." Fakt, že spisovatel dostal Nobelovu cenu, označil za "urážku lidskosti a literatury".

Nicméně právě Aj ocenil slova na podporu Liou Siao-po. "Pokud to skutečně řekl, jsem mu za to vděčný," prohlásil v rozhovoru s novinářem Markem MacKinnonem, zpravodajem deníku The Globe and Mail.

 

Právě se děje

Další zprávy