Dracula bude v Komedii zkoumat dnešní běsy

him
1. 11. 2007 16:30
Iracionalita nezemřela. Je jen nemrtvá - nosferatu
Foto: Divadlo Komedie

Praha - Rok 2007, který nese podtitul Komedie je horor, završí Divadlo Komedie v pátek už třetí premiérou sezony: scénickou adaptací Stokerova Draculy, nejznámějšího hororového románu o nejznámějším upírovi.

Pod názvem Nosferatu inscenaci připravil David Jařab a hodlá v ní prozkoumat běsy moderního člověka, který vytlačil iracionalitu. Ale moc si tím nepomohl, protože tím ztratil ventil k magické sféře a snaží se ho nahradit třeba oblibou tajemných a děsivých příběhů.

"Dracula je a asi i zůstane pro dnešní racionální dobu archetypem něčeho neznámého, tajemného, něčeho, s čím se těžce bojuje, protože té věci (bytosti, kultuře) nerozumíme. A z té neznalosti pramení strach. A strach nás láká i vzrušuje. Bojíme se ho,  a přitom po něm toužíme," říká Jařab.

Foto: Divadlo Komedie

Draculu prý pojedná s vážností, jemnou ironií i nadsázkou. Jak  je na zdejší scéně zvykem, stejně balancuje na hraně i koláž materiálů k premiéře. K příběhu z roku 1897 vztahuje studii Okcidentalismus - západ očima nepřátel i soubor citátů Carla Gustava Junga Člověk a duše.

Má to ale svou logiku. Stoker podle Jařaba není velká literatura, zato příběh, který je znám téměř každému. A navíc splňující kritéria otevřeného díla, podobenství.  

"Můj Dracula není krvesaj. Je to ztělesněná frustrace, zlo, nenaplněná touha či agrese, která dřímá pod povrchem společnosti či jedince. Budou-li chtít Draculu zabít, budou asi muset zabít něco v sobě. On je jejich odrazem," dodává Jařab.

Foto: Divadlo Komedie

Do role Draculy obsadil Stanislava Majera, který se na jevišti Komedie prosadil v rolích Pouličního mesiáše v inscenaci Vodičkova Lazarská, Násilníka ve Sportštyku nebo nově v adaptaci Procesu. Do role jeho protivníka Van Helsinga vybral režisér stálici zdejší scény Martina Fingera.

Nejbližší reprízy představení  jsou v pondělí 5., pondělí 12., neděle 18. a čtvrtek 29. listopadu. Podle Jařaba osloví příznivce krvavých špičáků i metaforčinosti knižní předlohy.

 

Právě se děje

Další zprávy