Divadelní Oscary pobrali neuctiví mormoni z Ugandy

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
13. 6. 2011 12:14
V New Yorku se rozdávaly divadelní ceny Tony
Foto: Reuters

New York - Muzikál The Book of Mormon, za nímž stojí autoři rouhačského TV seriálu  South Park,  opanoval udílení broadwayských cen Tony v New Yorku. Celkem si z „divadelních Oscarů" v neděli odnesl devět ocenění, které proměnil ze 14 nominací.

Muzikál je parodií na toto náboženské hnutí, jež praktikovalo polygamii a vysílá své členy na misie do celého světa. Námětem muzikálu je právě cesta dvou členů církve do Ugandy, kde se musejí vyrovnávat s hmyzem, HIV i s pověrami, že lékem na tuto nemoc je sex s malými dětmi, stejně jako s místními polovojenskými bossy a pašováním zbraní. Trey Parker a Matt Stone na něm prý pracovali sedm let.

Foto: Reuters

Jejich záliba v muzikálech se projevila už dříve v celovečerní verzi South Parku či hororové parodii Kanibal! Muzikál! Z mormonů si už dělali legraci ve filmu Mr. Orgazmo o pornoherci, který nemůže kvůli své víře souložit a namísto toho si vypomáhá speciální futuristickou zbraní způsobující orgasmy.

Jejich nový muzikál měl skvělé recenze a byl favoritem letošního udílení.  Magazín Variety ho dokonce označil za nejlepší muzikálovou komedii od doby Producentů z roku 1968. (Právě ti drží rekord v počtu cen: v roce 2001 při novém uvedení jich posbírali 12 a spekulovalo se, že Mormoni by je mohli porazit.)

Podle dalších recenzentů je Kniha Mormonova o „vyvážené dílo s chytrými a vtipnými písněmi". List The Times ocenil "skvěle vyvážený ostrý, až neuctivý tón", deník The New York Post vyzdvihl, že uvedený příběh "je méně o náboženství a víc o důvěřivosti a potřebě něčemu věřit. Je to americký příspěvek ke snění o velkých příbězích a trvalých symbolech, a tak je přístupný každému na této planetě."

Kniha Mormonova získala cenu za nejlepší muzikál za nejlepší scénář i za nejlepší režii, ale i za nejlepší hudbu (skladatel Robert Lopez) nebo trofej pro nejlepšího herce.  Kritici ho často dávali do protikladu s megalomanským a neustále odkládaným Spider-Manem, kterého provázejí už půl roku potíže, zranění herců i změny týmu.

Nejdražší muzikál všech dob za 60 milionů dolarů, ke kterému složili hudbu Bono a Edge z U2, se stal námětem mnoha žertů. Nadhled, který by jejich dílu vylepšil pověst, se snažili dokázat i oba hudebníci. Bono řekl, že s Edgem kdysi bývali ti slavní z U2, a pak uvedli nový duet, který do představení přibyl po posledních úpravách.

Foto: Reuters

Pavoučí vtipy zazněly ze strany hostů i hlavně moderátora Neila Patricka Harrise. Herec, kterého proslavil seriál How I met Your Mother i uvádění Emmy, například na adresu vyhozené režisérky Spider-Mana prohlásil: „Julia Taymorová věděla, že je konec, když se probudila a našla před postelí hlavu Válečného koně."

Parafrází na scénu z Kmotra narážel na dalšího vítěze. Britský příspěvek na Broadwayi s názvem War Horse, který pro divadelní potřeby upravil Nick Stafford podle stejnojmenné knihy spisovatele Michaela Morpurgoa z roku 1982, ocenila porota pěti cenami. Příběh o první světové válce a o vojákovi, který hledá svého koně, aby ho mohl odvést domů, dostal mimo jiné ocenění za nejlepší hru. Inscenátoři v něm využili také loutky.

Bodovalo také nové uvedení hry Larryho Kramera o AIDS The Normal Heart, jež získalo tři ceny. Stejný počet si odnesl muzikál Cole Portera Anything Goes, který přinesl podle očekávání cenu herečce Sutton Fosterové. V činoherní kategorii si cenu odnesla známá filmová herečka Frances McDormandová (seznam všech vítězů najdete zde).

Díky Harrisovi i sestavě vítězů se letos podle ohlasů jednalo o jedno z nejsvižnějších i nejvtipnějších předávání v historii. K úspěšným momentům patřil i duet Harrise a Hugha Jackamana o tom, kdo z nich je lepší moderátor.  

Prestižní ocenění Tony přezdívané někdy za divadelní Oscary uděluje Americká liga divadel a producentů za výkony na jevištích 39 divadel podél Broadwaye. O vítězích rozhoduje 750 herců, režisérů a novinářů. 

 

Právě se děje

Další zprávy