Čtěte ušima mp3 knihy, nabízí nakladatel

1. 11. 2006 15:30
Praha - Audioknihy v nezkrácené podobě, ale přitom na jednom disku, jsou v Česku novinkou předvánočního trhu.

V kvalitě CD, ale ve formátu mp3 se na pulty knihkupců dostávájí tři knihy čtené českými herci: Carrollovu Alenku v kraji divů interpretuje Jiří Ornest, Dámu s kaméliemi Lubor Šplíchal a novou knihu Miloše Urbana Pole a palisáda čte Josef Somr.

"Nechceme konkurovat knihám, ale nabídnout k nim doplněk," říká Josef Burkovský z nakladatelství Tympanum, které "mp3 knihy" v edici Čtěte ušima! uvádí na trh.

Alenka v kraji divů
Alenka v kraji divů | Foto: Aktuálně.cz

Jak dodává, pustil se do u nás neobyvklého podniku - v komprimovaném formátu a v plné délce (Dáma s kaméliemi má víc než sedm hodin, Alenka skoro tři) zatím četbu nikdo nevydává. Mezi několik výjimek patří Hobit či Harry Potter, kterého zakázala zkrátit jeho matka J. K. Rowlingová.

Díky malému objemu dat formátu mp3 se vše vejde na jedno CD; proto je i cena dvakrát třikrát nižší, než kdyby četba vyšla na nosičích určených pro domácí sterea. Zákazník, který si v knihkupectví audioknihu pořídí, si ji pak může pustit přes počítač nebo nahrát do mp3 přehrávače.

"Do budoucna uvažujeme o prodeji nahrávek přes internet," doplňuje Burkovský. Příští rok nakladatelství chystá čtyři balíčky po třech knihách tematicky zaměřených na slavné české autory nebo detektivky.

Pole a palisáda
Pole a palisáda | Foto: Aktuálně.cz

Mluvené slovo má v Česku svou tradici i zákazníky - internetové obchody nabízejí víc než 500 alb. Většina z nich jsou pohádky či fantasy, ale najdeme mezi nimi i literaturu pro dospělé.

Podle oficiálních žebříčků byl minulý týden nejprodávanějším titulem Všechno, co opravdu potřebuji znát... Roberta Fulghuma v přednesu Jana Potměšila. Stálicí trhu jsou nahrávky z Divadla Járy Cimrmana, monumentální Švejk podle Jana Wericha a také Čtvrtníčkův záznám inscenace Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?

Některé své pořady a četbu na pokračování také zdarma ke stažení nabízí web Českého rozhlasu.

 

Právě se děje

Další zprávy