Cimrmani slaví čtyřicetiny bestofkou

Jitka Gráfová
4. 10. 2007 0:00
Pásmo představí ukázky ze všech čtrnácti her
Foto: Ondřej Besperát

Praha - V anketě o 100 největších Čechů se spisovatel, vynálezce, lyžař a filozof prodral až na špici, ale vítězství mu překazilo vedení České televize. Rozhodlo, že fiktivní postava, byť velevýznamná, anketu vyhrát nemůže.

Ale na vítězství u diváků to stačilo. První oficiální představení Divadla Járy Cimrmana se uskutečnilo 4. října 1967 v pražské Malostranské besedě a od té doby jich bylo skoro jedenáct tisíc - což je český rekord.

U zrodu toho všeho stál Zdeněk Svěrák a Jiří Šebánek, kterého posléze vystřídal Ladislav Smoljak. Každý sám i spolu objevili čtrnáct her z Cimrmanova odkazu a jimi teď stylově oslaví čtyřicetiny - pásmem nazvaným 40 let Divadla Járy Cimrmana aneb Ze hry do hry, které poprvé diváci uvidí dnes večer.

Mystifikační odhalování odkazu velkého virtuálního všeuměla. A k tomu recese, rakouskouherská retro optika i mile parodované buditelství. To všechno se ukázalo být skvělý výchozí bod, na jehož konci je fenomén od přebírání hlášek do běžného života až po slovo "cimrmanovský" a nepřeberné množství fanouškovských webových stránek. 

Kult totiž neskončil ani s listopadem 1989. Všechna představení jsou dodnes dlouho dopředu vyprodána, každé třetí úterý v měsíci stojí u předprodeje zástupy zájemců o lístky.

Na úspěšné diváky dnes v jejich žižkovském sídle čekají ukázky ze všech her. Celý večer bude rozložen do dvou částí, první část bude ze sedmi her poskládaná chronologicky. Večer odstartuje úplně první cimrmanovská hra Akt, pak se pozvolna jeviště promění na scénu z Vyšetřování ztráty třídní knihy a chybět nebude hláška: Debil, blbeček, debil, blbeček. Jen v zadu je výjimka tam sedí dva blbečci vedle sebe!

Přes Hospodu na mýtince, Vraždu v salónním kupé, Němého Bobše a operu Cimrman v říši hudby pak představení doputuje k pohádce Dlouhý široký krátkozraký.

"Poté před oponou s Ladislavem Smoljakem zavzpomínáme na historii divadla," přibližuje spoluzakladatel Zdeněk Svěrák. Kromě překvapení se života Járy Cimrmana v krátkosti zavzpomínají "na dobu radosti i šrámů, ale i na boje s úřady v době normalizace".

Foto: DJC

V druhé polovině večera pak diváci uvidí ukázky z dalších sedmi her. Ta je už pro zdatnější diváky: nenabídnou je chronologicky, jde spíš o návaznost žánrovou.

I když člověk nezná hry slovo od slova, jednotlivé ukázky není ale obtížné poznat nebo vydedukovat. "Ukázky jsme vybírali tak, aby to dávalo smysl i samo o sobě a aby je poznal vlastně každý," říká Svěrák.

Bestofku autoři psali do prázdnin. "A pak to zabralo tak šest zkoušek," vzpomíná na přípravy jubilejního představení Svěrák.

Ze hry do hry  uvidí diváci zatím jen v jednou Praze a pak jednou v Plzni. "V sobotu budeme hrát ještě pro zaměstnance PPF, našeho generálního partnera. O jiných dalších představeních  zatím nevím," dodává Svěrák.

 

Právě se děje

Další zprávy