České fotografie v ulicích Moskvy

ČTK, Hej
4. 4. 2006 14:30
Moskva - Čeští fotografové Jan Saudek a Ivan Pinkava vystavují na Fotobienále v Moskvě.

Projekt Fotobienále zahrnuje více než stovku výstav a zaplnil tak téměř všechny známé galerie, výstavní síně a kluby v ruské metropoli. Fotografie visí v Moskvě nejen v galeriích, ale například i na stěnách mezi butiky nákupního centra GUM na Rudém náměstí nebo v rockovém klubu Na Brestské. 

Svůj pohled na svět přes hledáček objektivu představují klasici světové fotografie i umělci, kteří hledají nové formy fotoartu. Třemi hlavními tématy letošního ročníku jsou cestování, pokušení a konflikt.

Fotografie Ivana Pinkavy
Fotografie Ivana Pinkavy | Foto: Aktuálně.cz

Retrospektiva Jana Saudka vzbuzuje u návštěvníků velký zájem. V Moskvě jsou zastoupeny hlavně jeho černobílé a barevně kolorované fotografie nahých těl z 60. let minulého století.

Výstava dalšího Čecha Ivana Pinkavy  patří podle organizátorů k tomu nejlepšímu, co je na Fotobienále k vidění.

Přehlídka ale neprezentuje jen umělecké fotografie. V Galerii Zuraba Cereteliho jsou zastoupeny reportážní snímky. Od klasika válečné fotografie Jamese Nachtwaye jsou k vidění obrázky ze Somálska, Bosny i čečenského Grozného.

Z cyklu Workers
Z cyklu Workers | Foto: S. Salgado

Američan James Hill, který přispívá do časopisů Time, Newsweek či National Geographic, je zastoupen fotografiemi ze severoosetského Beslanu. Černobílé snímky Sebastiana Salgada z Brazílie zase zachycují nejrůznější obory lidské činnosti.

Tradičně silně jsou v Moskvě zastoupeni Francouzi, k vidění jsou například umělecké záběry Bettiny Rheimsové, která přispívá do módních časopisů. Letošní ročník ale ukazuje i novou vlnu čínské fotografie či holandské fotografy.

Moskevské Fotobienále, které potrvá do poloviny května, se nese v duchu oslav desátého výročí Moskevského domu fotografie. Při jeho otevírání v roce 1996 se konal první měsíc mezinárodních výstav Fotobienále.  

 

Právě se děje

Další zprávy