Bond vyráží po čtyřiceti letech zase do studené války

him
28. 5. 2008 12:55
Ve světě i u nás vychází kniha Peklo pro zvané
Foto: Reuters

Londýn - Anály slavných činů Jamese Bonda jsou bohatší o další příběh. Čtyřiačtyřicet let po smrti jeho otce Iana Fleminga ve víc než dvaceti zemích včetně Česka právě ve středu vychází kniha Peklo pro zvané, kterou sepsal Sebastian Faulks.

Podle ostrovních listů to bude kniha roku a nelze se těm prohlášením divit: Britové se s bondovskou nadsázkou shodnou, že po pádu impéria je agent 007 tím jediným, čím se de facto můžou chlubit.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte:
Fanoušci Jamese Bonda se dočkají speciální knižní edice
Nový Bond bude dražší, nebezpečnější a nahatější

Úterní křest knihy, která je oslavou stého výročí Flemingova narození, byl stylový a odpovídal tomu, jaké vydavatelé dělali s novým Bondem po vzoru Harryho Pottera tajnosti.

Nula nula sedm kopií knihy se vezlo na palubě lodi jejího veličenstva Exeter, kde Fleming sloužil jako zpravodajský důstojník; a ze vzduchu je hlídaly dva vrtulníky. Na sobě nesly knihy podpis Flemingových neteří, Lucy Flemingové a Kate Grimondové.

Nový nástupce Faulks

Souhlas ke knize dali loni správci pozůstalosti spisovatele, který se narodil 28. května 1908. "Můj román je zamýšlen tak, aby zůstal v linii Flemingových knih, kde tím hlavním je příběh," uvedl hned po zadání Faulks a knihu pak napsal za šest týdnů.

Foto: Reuters

Novinář a spisovatel je hlavně v Británii známý a prodávaný autor, k jeho nejznámějším pracem patří válečná trilogie The Girl at the Lion d'Or. Její třetí díl Charlotte Gray se dočkal i filmové adaptace.

Není to ale hvězda špionážní literatury jako Frederick Forsyth nebo John LeCarré, o kterých psala média jako o možných nástupcích Fleminga. Napodobit styl a znovu vrátit Jamesi Bondovi život se pokoušeli i Kingsley Amis či John Gardner.

Novou bondovku Faulks namíchal ze tří ingrediencí: nebezpečí, jemuž je samotářský hrdina permanentně vystaven, hravé detaily, a to všechno servírované žurnalistickým stylem, který se podle něj nikdy nevyčerpá.

Prý se snažil přistupovat k Bondovi pokorně; kromě příběhu dodržoval i stylistiku včetně stavby vět. Ostatně na obálce to stojí jasně: Ve stylu Iana Fleminga napsal Sebastian Faulks.

"Ve svém domě na Jamajce Ian Fleming psával tisíc slov ráno, pak šel šnorchlovat, dal si koktejl, oběd na terase, další potápění, dalších tisíc slov pozdě odpoledne, pak další martini a okouzlující ženy. V mém domě v Londýně jsem tento program v podstatě následoval - tedy kromě koktejlů, oběda a šnorchlování," prohlásil adoptivní otec Bonda.

Jako starý Bond

Svému novému dítku prý dopřál Faulks vše, co má rádo; aspoň podle toho, co se ví. Příběh odehrávající se v roce 1967 má exotické scenérie, motivy, postavy, pití i auta. I když nové filmové bondovky se od tématu bipolárního světa vzdalují, kniha z vydavatelství Doubleday Broadway se odehrává za studené války, jak tomu bylo u řady děl minulosti.

Foto: Reuters

Bond se podívá kromě Londýna do Paříže i na Blízký Východ, objektem jeho sexismu bude dívka jménem Poppy, soupeřem padouch Gormah - drogový šéf a tak trochu Dr. No, který prý galerii bondovských nebude dělat ostudu. Nemá chybět šéf tajné služby M ani sekretářka, miss Jane Moneypenny.

"Řekla, že kdybychom jí oznámili, že jsme ve sklepě našli starý Flemingův rukopis, tak by nám klidně věřila. Sebastian prostě nemohl napsat lepší knihu, která oslaví stoleté narozeniny Iana Fleminga," popisuje nakladatelství reakci Barbary Broccoli, dcery bondovského producenta Alberta Broccoliho, která měla na starosti poslední bondovky.

Foto: Aktuálně.cz

Fleming napsal čtrnáct bondovek mezi lety 1953 a 1964. Poslední vyšly posmrtně až v roce 1966. Filmoví scenáristé si nicméně z jeho knih vybírali a kombinovali spíš jednotlivé motivy.

Před listopadem nebyl Bond u nás coby zhýralý agent prohnilého imperialismu nedosažitelný v knižní ani filmové podobě. A doposud v češtině bondovky kompletně nevyšly.

Ale stejně jako přišla DVD edice s filmy v působivém retrokufříku, dočkali se i fanoušci knižního Bonda reprezentativní edice. Od loňska vycházejí knihy v nakladatelství XYZ - které stojí i za novým příběhem - v kompletním rozsahu.

 

Právě se děje

Další zprávy