Bloggerská cena pro kuchařský deníček

ČTK, BBC
3. 4. 2006 15:50
Londýn - Zápisky o vaření podle klasické francouzské kuchařky získaly novou literární cenu pro knihy, jež vzešly z internetových blogů.

Jejich autorka, dvaatřicetiletá Newyorčanka Julie Powellová, získala hlavní cenu a sumu 2000 dolarů za knihu Julie a Julia: 365 dní, 524 receptů a jedna maličká kuchyně. Autorkou oné původní kuchařky, jejíchž více než pět stovek návodů se Powellová rozhodla zvládnout, je totiž Julia Childová.

Powellové internetový deník je na adrese http://juliepowell.blogspot.com. V knižní podobě vyšel loni v nakladatelství Warner Book Group a prodalo se ho více než 100 tisíc kusů.

Nová cena nese název Lulu Blooker prize. pojemnování spojuje jméno hlavního sponzora, vydavatelské firmy Lulu, a slovní hříčku odkazující na prestižní literární Bookerovu cenu.

Soutěž má tři kategorie (beletrie, literatura faktu a komiks). Každá z nich je dotována tisíci dolarů pro vítěze.

V kategorii literatury faktu spolu soutěžily kromě vítězné knihy například publikace o nejlepších kavárnách, analýza mediálních manipulací za vlády prezidenta Bushe či deník londýnské call girl známé pod pseudonymem Belle de Jour, jejíž deník už patří v oboru ke klasice.

V kategorii beletrie vyhrála duchařská historie Four and Twenty Blackbirds (http://cherie.twilightuniverse.com).

 

Právě se děje

Další zprávy