Přinesou blogy svěží literární vzduch?

BBC, Hej
9. 3. 2006 9:00
Londýn - První ročník literární soutěže pro spisovatele-bloggery jde do finále. Blookerova cena právě vyhlásila nominované tituly.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Klání je určeno těm bloggerům, kteří "své epizodické zápisky dokázali přetavit v něco smysluplnějšího a zásadnějšího" - a poněkud paradoxně už je vydali knižně.

Soutěž totiž zorganizoval a sponzoruje Bob Young, provozovatel stránky Lulu, věnující se "vlastnoruční" produkci knih. Blogovým knihám Young říká blooks - zkratka books from blogs - a předpovídá jim velkou popularitu.

Do Lulu Blooker Prize - název je parafrází prestižní literární Bookerovy ceny - se mohl přihlásit kterýkoliv autor, který své dílko publikoval do 30. ledna. Celkem se jich ozvalo devětaosmdesát, do užšího výběru jich pak postoupilo šestnáct. Práce jsou rozděleny do kategorií próza, non-fiction a komiksy.

"Shortlistu" Blookerovy ceny dominují američtí autoři. Do užšího výběru se ale dostali - aspoň podle BBC -  i silní britští favorité: prý "už klasický" deník prostitutky s pseudonymem Belle De Jour či autor Russell Davies, který na svém blogu sestavil průvodce po nejlepších britských kavárnách a hospodách.

První vítěz Blookerovy ceny bude oznámen 3. dubna. Vítězové jednotlivých kategorií dostanou po tisícovce dolarů a jeden "velký vítěz" pak dvakrát tolik. Více o nominovaných a soutěži ZDE.

V posledních několika letech se internetové deníčky zvané blogy staly fenoménem; podle některých odhadů jich na síti existuje až šedesát milionů. Existují blogy na veškerá možná i nemožná témata a některé z nich se už dočkaly knižního vydání. V Česku tak značný úspěch loni zaznamenalo knižní vydání blogu Ostravaka, anonymního autora píšícího ostravským nářečím.

 

Právě se děje

Další zprávy