Bienále v Brně: anarchisti Provo i Husák bez trávy

Luboš Mareček
7. 8. 2012 12:12
Brno se v létě proměnilo v hlavní město grafického designu
Foto: Archiv MG

Brno - K nejdůležitějším výtvarným akcím Mezinárodní bienále grafického designu. Ve městě  se cyklicky opakuje už od roku 1963 a pořadatelé rádi zdůrazňují, že se jedná o vůbec nejstarší přehlídku grafického designu na světě.

Bienále Brno je skutečně mezinárodně uznávanou značkou, což dokládá také vždycky nebývalý zájem vystavujících. Výmluvná bude totiž řeč čísel. Letošní  soutěž 25. ročník bienále obeslalo 558 autorů ze 47 států s neuvěřitelnou půl třetí tisícovkou exponátů. Největší zájem měli už tradičně autoři nejen domácí, ale také z Japonska, Německa, Polska a z Číny.

Mezinárodní porota posléze vybrala v dvoukolovém jednání 300 exponátů od 141 autorů z 23 zemí světa, mezi nimiž figurují tvůrci z Portugalska, Belgie, USA, Velké Británie, Singapuru či z Islandu. Grand Prix bienále získali Armand Mevis a Linda van Deursenová z Nizozemska.

Mevis & van Deursen - Velká cena Bienále Brno 2012
Mevis & van Deursen - Velká cena Bienále Brno 2012 | Foto: Archiv MG

Bienále v pravidelných periodách střídalo zaměření na plakát a knižní grafiku. Letos poprvé pořadatelé tyto tradiční soutěžní kategorie a jejich střídání zrušili. Výsledkem je kolosální výstava, která ukazuje grafický design jako velmi se proměňující celek. V premiéře tak najdou návštěvníci na soutěžní přehlídce vedle sebe jak plakáty, tak i knihy, typografii, korporátní design, obaly CD a design digitálních médií.

Bienále Brno 2012

Do 28. října v Moravské galerii v Brně - Pražákově paláci, Místodržitelském paláci a Uměleckoprůmyslovém muzeu.

Jednorázová vstupenka do jedné budovy bez slevy stojí 80 korun. Zlevněná vyjde na 40, rodinná na 170 korun. Jednorázový vstup do tří budov stojí 160 korun, se slevou 80 korun. K dispozici jsou také permanentky.

Další informace na www.bienalebrno.org

Vedle hlavní výstavy je také dalším těžištěm výstava hostujícího kurátora. Letos se jí zhostilo studio Experimental Jetset, které v Pražákově paláci v Husově 18 představuje malý osobní archiv amsterodamského anarchistického hnutí Provo (1965-1967). Toto holandské seskupení patřilo k nejzajímavějším a nejradikálnějším aktivistům a projevovalo se i za pomoci vystavených tištěných materiálů, které se vyznačují výtvarně prostou, ale účinnou grafickou úpravou. PROVO, které mělo kontakty například se členy pražské Knížákovy skupiny Aktual, je stále velkým fenoménem Holandska.

Ale k vidění je toho v Brně mnohem více. Bienále totiž už tradičně až do konce října okupuje všechny výstavní prostory pořádající Moravské galerie.  Mezi doprovodné výstavy patří přehlídka knižních prací i uměleckých plakátů Květy Pacovské a český hudební plakát od 70. let do současnosti mapuje výstava DAR (Husák trávu nekouřil) - obě v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí.

Laureátka Bienále Brno 2008 Kasia Korczaková představuje v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Husově 14 projekt Khhhhhhh a výstava Práce z Kalifornie v atriu Pražákova paláce návštěvníkům zprostředkovává díla současných grafických designérů ze západního pobřeží Spojených států.

Manuel Raeder - Cena primátora města Brna
Manuel Raeder - Cena primátora města Brna | Foto: Aktuálně.cz

Letošním tématem Bienále je podle pořadatelů proces ve všech možných významech a smyslech, čemuž se přizpůsobili i tvůrci architektonického řešení. Kulisy hlavní výstavy sestávají ze zdí, soklů a polic. Vše připomíná hranice dřeva určeného k sušení. Na závěr Bienále  řemeslníci vše rozeberou a trámky vrátí k dalšímu využití výrobci nábytku, který je do Brna zapůjčil.  A právě letošní soutěžní přehlídka dokazuje, že jde nejen o nejstarší, ale i nejrenomovanější bilanci užité grafiky na světě.

 

Právě se děje

Další zprávy