Biblické příběhy ožijí v Art Factory

MaM
22. 11. 2005 11:15
Praha - V Gallery Art Factory se dnes uskuteční vernisáž výstavy Blanky Jakubčíkové "Od Krista k Ježíši" aneb "The (un)Happy Family".

Výtvarnice představí novou kolekci tzv. "kresbomaleb", vytvořených akrylem a měkkou tužkou na karton formátu 150 x 270 cm. Výstava, která navazuje na úspěšný cyklus "Imitatio Christi" a "Zázrak", potrvá do 20. ledna. Vernisáž zahájí Roman Musil společně s básnickým doprovodem  Miroslava Kovaříka.

V nejnovější sérii velkoformátových kreseb výtvarnice fabuluje biblické příběhy Nového Zákona s jejich ústřední postavou, Kristem. Historiky odmítaný přístup domýšlení, označovaný jako "co by se v dějinách stalo, kdyby", slouží autorce pro vytváření vlastních, bezprecedentních vizí a příběhů, překračujících literární i archeologickou tradici.
Jedná se o ucelený suverénní koncept, který se odvolává na romantickou tradici.

Blanka Jakubčíková začíná na české výtvarné scéně patřit k nepřehlédnutelným mladým autorkám, jejichž tvorba se s provokativní úderností zapojuje do ožehavých společenských diskurzů. Výtvarné zkušenosti po absolutoriu na fakultě architektury VUT a fakultě výtvarných umění v Brně získávala jako asistentka ateliéru kresby Václava Stratila a také na tvůrčí stáži v centru Egona Schieleho v Českém Krumlově. Nyní již několik let působí v Praze, kde se velmi aktivně věnuje umění, maluje obrazy a píše básně, které odráží metaforický svět její výtvarné práce.

Ve svém díle se dotýká tabuizovaných témat, mnohdy zakotvených v křesťanské tradici. Ty však s důmyslnou rafinovaností odhaluje, aby z nich nakonec vytvořila společenskou aktualitu. Její obrazové a kresebné cykly, často doprovázené téměř reklamními slogany, nepostrádají ironii, sarkasmus, absurditu ani humor a zároveň vypovídají o značném literárním a kulturně historickém přehledu autorky.

Barevné cyklické kresby této brněnské rodačky mají podobu komiksové výpovědi na pokračování a díky své plakátové transparentnosti si snadno hledají svého adresáta.

 

Právě se děje

Další zprávy