Besser odmítl výtky ke spojení Státní opery s Národním

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 7. 2011 12:47
Transformaci obou operních domů pokládá za nezbytnou
Foto: Jan Langer

Praha - Ministr kultury Jiří Besser (STAN) odmítl výhrady senátorů k propojení Státní opery Praha (SOP) s Národním divadlem (ND). Transformaci obou operních domů pokládá za nutnou a vynucenou z hospodářských i dramaturgických důvodů.

Výtky proti ní prý vycházejí z nepravdivých informací. Besser také slíbil zachování operního i baletního souboru SOP, byť se baletní soubor má sloučit s baletem ND.

Senát přes ministrovy námitky poměrně těsnou levicovou většinou označil propojení SOP s Národním divadlem za nevhodné, nekoncepční a nedůvodné. Po ministerstvu chce před případnou transformací vypracování a předložení koncepce takovéto přeměny. Do té doby by ministerstvo žádné transformační kroky nemělo podnikat, doporučil Senát na základě petice za zachování samostatnosti souborů SOP.

Čtěte také:
Státní opera vypískala Černého za obhajobu slučování

"Navrhovaná transformace je bez odůvodnění její reálné potřeby. Nezakládá se na aktuálním rozboru hospodaření a detailním vyčíslení a srovnání stávajícího stavu s budoucími efekty," uvedl předseda senátního kulturního výboru Jaromír Jermář (ČSSD).

"Usnesení Senátu beru na vědomí, postupovat však budu podle platných zákonů. Žádná moc nesmí platit víc než zákony, tedy ani politická, ani odborářská," prohlásil ministr. Podotkl, že celou transformaci slíbil představit teprve v září.

Foto: Aktuálně.cz

Členové horní komory měli podle něj možnost dokázat, že Senát není "další odborářskou baštou v naší zemi, která vnímá falza a lži a nenaslouchá zákonům". Usnesení horní komory, pro které bylo 36 ze 66 senátorů, ale kromě členů vládních frakcí nepodpořili už jen zástupci KDU-ČSL.

Besser odmítl, že by transformaci plánoval bez analýz a podkladů. Podle nich by varianta samostatných organizací by byla mnohem dražší; sumu ale neuvedl. Nicméně konkrétní úspora ze sloučení k 1. lednu 2012 prý bude 22,3 milionu korun, další úspory si ministr slibuje od procesně-personálního auditu SOP i ND.

Besser také poznamenal, že SOP a ND se nikdy nebyly schopny dohodnout na dramaturgii, takže se stávalo, oba operní domy v jeden den nabízely stejný titul.

Ministr také připomněl, že podle zákona má SOP jako příspěvková organizace dosahovat vyrovnaného rozpočtu. V uplynulých dvou letech ale její hospodaření skončilo se ztrátou přes 13 milionů korun, což by byl důvod pro její zrušení. Hlavním cílem propojení je podle ministra účelnější vynakládání finančních prostředků.

Tenorista Lubomír Havlák jako zástupce organizátorů petice namítl, že letos by hospodaření SOP mělo skončit se ziskem až 14 milionů korun, což by mohlo zahladit loňský deficit ve výši 13,53 milionu korun. Podle Havláka SOP fakticky přestane od ledna 2012 existovat, protože bude podřízena pod ND. "Ze značky Státní opera Praha zbude jen nápis," míní.

Zaměstnanci Státní opery trvají na samostatnosti obou souborů. Domnívají se, že za transformací naplánovanou na léta 2012 až 2015 stojí spíše ekonomické zájmy ministerstva kultury, nežli snaha o zvýšení umělecké úrovně.

 

Právě se děje

Další zprávy