Basquiatův triptych míří do aukce. Cena je 180 miliónů

Kultura Kultura
24. 1. 2013 17:30
Malba Five Fish Species je věnovaná Williamu S. Burroughsovi
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Obraz předčasně zesnulého malíře Jeana-Michela Basquiata Five Fish Species (Pět rybích druhů) získá nového majitele  12. února na aukci v Londýně. Jedná se o Basquiatovu poctu svému oblíbenému spisovateli Williamu S. Burroughsovi, autorovi Feťáka či Nahého oběda.

Společnost Sotheby´s, která bude aukci pořádat, obraz koupila přímo od Basquita. Mimo jiné významně upomíná na zastřelení spisovatelovy manželky Joan v Mexiku roku 1951, jehož se Burroughs dopustil zřejmě pod vlivem drog. Podle jeho pozdějšího svědectví byla právě potřeba vyrovnat se s touto událostí skutečným impulsem k literární tvorbě. Během soudního sporu byl Burroughs propuštěn na kauci a následně se vrátil do USA. V nepřítomnosti byl sice odsouzen ke dvěma letům vězení, ale trest byl nakonec promlčen.

Foto: Aktuálně.cz

Na triptychu je znázorněna Burroughsova kulka a spisovatelův profil na naznačené minci z roku 1951 se slovem Svoboda (Liberty).

„Akcie Jeana-Michela Basquiata ve světě umění právě teď velmi rostou," řekl Alex Branczik, expert na umění aukční společnosti. „Je to podobné, jako když on sám docenil Burroughse v osmdesátých letech jako někoho, kdo byl ve své době pořádný kus vpředu. Basquiat je umělec, kterého všichni právě teď chtějí, takže doufáme i v úspěch na aukci."

Očekává se, že cena obrazu se vyšplhá až k částce kolem šesti  miliónů liber (zhruba 180 miliónů korun).

Jean-Michel Basquiat se narodil 22. prosince 1960 v New Yorku. Od šestnácti let tvořil graffiti podepsané SAMO. V jeho pozdějších neo-expresionistických a primitivistických dílech převažují grafické hrátky s lidskou anatomií a radikální odpor proti rasismu, kolonialismu a americkému bílému establishmentu. Zemřel v roce 1988 na předávkování heroinem. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy