Albatros už nehledá padělatele, chce za Harryho náhradu

tsc
13. 2. 2008 18:40
"Falešné" knihy jsou od Vltava Stores
Kdo si však nevystál frontu na sedmý díl v noci v některém z knihkupectví, nemusí zoufat. Úvodní náklad je 200 tisíc kusů.
Kdo si však nevystál frontu na sedmý díl v noci v některém z knihkupectví, nemusí zoufat. Úvodní náklad je 200 tisíc kusů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha -  Tisíce výtisků nového dílu Harryho Pottera dodal Tesku přes třetí firmu navzdory přání nakladatelství Albatros internetový obchod Vltava Stores.

Albatros to klasifikuje jako porušení smlouvy, chce vyjednávat o náhradě ve výši osm až deset milionů, případně podat žalobu.

Generální ředitel Vltava Soters potvrdil obchod v úterý s tím, že důvodem bylo porušení internetové exkluzivity, kterou jim Albatros slíbil. Vltava Stores se zbavili necelé poloviny knih, které odebrali. Konkrétní čísla neřekli.

Řetězec Tesco díky Vltava Stores nabízel sedmý díl populární série už 5. února - ačkoliv Albatros ještě před vydáním knihy řekl, že do hypermarketů se závěrečný díl ságy dostane nejdřív 1. března.

Když ho miluješ...
Když ho miluješ... | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také: Kauza Potter se obrací. Úřad řeší monopol Albatrosu
Čtěte také:
Albatros válčí s Tescem o posledního Pottera

Nakladatelství proto přišlo s trestním oznámením kvůli údajné nelegální výrobě a distribuci nového dílu. Tesco od začátku odmítalo, že by se jednalo o padělky.

Albatros to posléze připustil s tím, že jde o porušení distributorské smlouvy. Porušení smlouvy je však předmětem občanskoprávní žaloby, nikoli trestního oznámení. Ve středu také nakladatelství připustilo, že ho stáhne.

Případ se obrací

Mezitím případ začal řešit Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Ten šetří, zda Albatros nezneužil dominantního postavení na trhu tím, že některým obchodům dodal knihu později.

Nakladatelství svůj krok vysvětlilo tím, že řetězce knihu prodávaly pod stanovenou cenou nebo před oficiálním datem prodeje.

Tesco už dřív řeklo, že bude spolupracovat s policií, ale veřejně případ nekomentuje.

A je to tady, 669 Kč plaťte u pokladny.
A je to tady, 669 Kč plaťte u pokladny. | Foto: Ludvík Hradilek

"Mohu potvrdit, že Vltava Stores nám sedmý díl Harryho Pottera nedodala," řekla Aktuálně.cz Jana Matoušková, tisková mluvčí Tesco Stores ČR. "Jméno obchodníka, který nám knihu dodal, nebudeme zveřejňovat, pokud s tím nebude souhlasit."

I Vltava Stores obhajuje svůj krok ekonomickou nutností. Albatros podle nch porušil dohodu tím, že nedodržel slib exkluzivity prodeje na internetu.

Firma se tak dodáním výtisků Tescu údajně jen chtěla vyhnout ztrátám. Zároveň připustila, že ve smlouvě byla klauzule zakazující odprodej zakoupených výtisků jakékoli síti hypermarketů.

Albatros trvá na svém

Jakýkoli příslib exkluzivity však Albatros popřel v tiskové zprávě, kterou Aktuálně.cz obdrželo v úterý večer.

"Kupní smlouva s Vltava Stores byla podepsána 18. ledna 2008 ve chvíli, kdy již probíhala intenzivní kampaň prostřednictvím řady internetových obchodů," uvedl generální ředitel firmy Michal Krejčí.

"Určitě bychom se v té chvíli nezavázali k něčemu, co bychom už v okamžiku podpisu smlouvy sami porušili," dodal.

Podle Albatrosu byly s Vltava Stores potíže už před prodejem knih Tescu. Nejdříve se opozdili s vrácením podepsané slouvy o prodeji až do 21. ledna, poté prý do zahájení prodeje nedoplatili zbytek ceny za nakoupené výtisky. Knihy prý tedy pořád patří Albatrosu.

Albatros vypustil na pulty knihu Harry Potter a relikvie smrti 31. ledna po půlnoci ve startovním nákladu a už teď je skoro jisté, že se stane nejprodávanějším titulem roku 2008. Knihkupci ho nabízejí za 549 korun, Tesco za 499.

Čtěte také: Speciál fenomén Harry Potter

 

Právě se děje

Další zprávy