Kauza Potter se obrací. Úřad řeší monopol Albatrosu

vk, tof
7. 2. 2008 21:55
Tesco Pottery nestáhne, naopak ještě přikoupí
Mohou mít malí kouzelnící doma "falešné" knížky o Harry Potterovi?
Mohou mít malí kouzelnící doma "falešné" knížky o Harry Potterovi? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže prošetřuje nakladatelství Albatros. Tím, že společnost dočasně odmítla některým odběratelům dodat sedmý díl Harry Pottera, je v podezření ze zneužití dominantního postavení na trhu.

Předmětem šetření je také uzavření zakázané vertikální dohody o ceně, potvrdil šéf úřadu Martin Pecina. Pokud zjistí porušení zákona, hrozí Albatrosu za zneužití postavení na trhu vysoká pokuta.

Kauzu přitom odstartoval právě Albatros. Podal trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli podezření, že v Česku dochází k nelegální výrobě sedmého dílu série o Harry Potterovi.

Potter už není falešný

Závěrečný díl populární ságy se objevil 5. února v supermarketech Tesco. Svazek Harry Potter a relikvie smrti vyšel 31. ledna, ale minimálně měsíc měl být k mání jen v knihkupectvích.

Albatros zatím neuzavřel s Tescem ani s dalšími velkoprodejnami smlouvu kvůli tomu, že předchozí díly čarodějnické série prodávaly dřív nebo za nižší cenu.

Ve čtvrtek ale nakladatelství přiznalo, že knihy nejsou padělky, což znamená, že někteří distributoři porušili podmínky smlouvy s Albatrosem a dodali knihu i Tescu.

Policie mezitím oznámila, že trestní oznámení prověřuje. Porušení smlouvy je však předmětem občanskoprávní žaloby, nikoli trestního oznámení.

Když ho miluješ...
Když ho miluješ... | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte více: Albatros válčí s Tescem o posledního Pottera

"Trestní oznámení podalo vydavatelství Albatros na neznámého pachatele, nikoli na obchodní řetězec Tesco," vysvětlila pro deník Aktuálně.cz Jana Matoušková, tisková mluvčí Tesco Stores. "Jsme však připraveni spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení a poskytnout jim potřebné podklady pro vyšetřování."

Tesco tvrdí, že výtisky získalo legálně od svého dodavatele, kterého ale veřejně jmenovat nechce. Policie si už od nich vyžádalo dokumentaci k nákupu, potvrdil Aktuálně.cz mluvčí pražské správy Policie ČR Vladislav Bernášek 

Jak to všechno začalo

"Albatros neuzavřel s provozovatelem hypermarketů Tesco žádnou smlouvu o dodávce knihy, tedy mu ani žádné výtisky nedodal, a podobnou dodávku neumožňuje ani žádná existující smlouva s našimi dalšími partnery," zahájil v úterý kauzu Potter Michal Krejčí, generální ředitel nakladatelství.

A vyzval Tesco, aby prodej knihy okamžitě ukončilo, dokud všechno neprošetří policie.

"Pokud nebude Tesco neprodleně reagovat na tuto naši výzvu, jsme připraveni oprávněné zájmy autorky knihy i nakladatelství Albatros hájit soudní cestou - a to i žádostí o vydání předběžného soudního opatření směřujícího k zamezení předpokládaného nelegálního prodeje knihy," řekl v úterý.

To jsou ony! Čerstvé výtisky posledního dílu Harry Potter s českým překladem od Pavla Medka. Minutu po půlnoci 31. ledna 2008 v prodeji.
To jsou ony! Čerstvé výtisky posledního dílu Harry Potter s českým překladem od Pavla Medka. Minutu po půlnoci 31. ledna 2008 v prodeji. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Evy Williamsová z představenstva Tesca ale reagovala, že jde o nepravdivá nařčení, která mohou v očích veřejnosti společnost poškodit; proto jsou připraveni se bránit i soudně. Na to začal věc šetřit ÚOHS.

Podle názoru některých právníků Albatros od počátku věděl, že knihy nejsou padělky, ale tato strategie byla pro ně výhodnější.

"Momentálně neuvažujeme o tom, že bychom knihu stahovali z nabídky," říká k aktuální situaci mluvčí Tesca. "I nadále bude v prodeji za 499 korun."

Podle nejnovějších informací naopak řetězec přikoupí další knihy a rozšíří počet obchodů, kde lze je koupit, na osm. Během prvního dne čytři tisíce výtisků zákazníci téměř vykoupili.

 

Právě se děje

Další zprávy