Ptáci padají z nebe, láska vyprchává. The Cure po 16 letech vydali novou píseň

Reuters Kultura Reuters, Kultura
před 5 hodinami
Po dlouhých 16 letech britská rocková kapela The Cure zveřejnila novou píseň. Singl nazvaný Alone předznamenává očekávané album Songs of a Lost World, které by mělo následovat 1. listopadu.
Singl Alone z chystaného alba skupiny The Cure. Foto: Reuters | Video: Capitol Records

The Cure naposledy v roce 2008 vydali desku 4:13 Dream. Z té nadcházející už na nedávných koncertech hráli některé písně včetně téměř sedmiminutového melancholického songu Alone kombinujícího elektrické kytary, hutné údery bicích a emocemi nabitý zvuk syntezátorů.

"Díky téhle skladbě jsme k desce našli cestu. Jakmile jsme ji měli natočenou, věděl jsem, že to bude úvodní píseň, a už jsem měl představu, kudy dál s celým albem," říká pětašedesátiletý frontman skupiny Robert Smith. "Dlouho jsem hledal ta správná úvodní slova pro tu správnou úvodní píseň. Pracoval jsem s jednoduchou představou, kdy je člověk prostě sám. A přitom jsem celou dobu měl neodbytný pocit, že už vím, jaká slova to budou," popisuje.

Když natočili hudbu, zpěvák si vybavil báseň Dregs od dekadentního anglického spisovatele z 19. století Ernesta Dowsona. "V tu ránu jsem věděl, že tohle je ta cesta a že to album opravdu uděláme," dodává.

Skladba začíná více než tříminutovou instrumentální pasáží. Až poté se ozve Smithův hlas. "Tohle je konec každé písně, kterou zpíváme / Z ohně zbývá popel, světlo hvězd zesláblo slzami," zpívá. V další části zmiňuje ptáky padající z nebe nebo "lásku vyprchávající z našich životů".

Podle britského hudebního časopisu NME první singl The Cure po šestnáctileté pauze zní "epicky a emocionálně". Čtyři hvězdičky z pěti skladbě udělil kritik britského listu Guardian, podle kterého je "velkolepě plná utrpení a zoufalství". Strukturou mu novinka připomíná Plainsong, úvodní song z alba Disintegration vydaného roku 1989.

The Cure, někdy označovaní za post-punkovou kapelu, debutovali koncem 70. let minulého století. Typické jsou pro ně temné, melancholické písně. Přestože už roky nenatočili desku, poslední dobou dvakrát koncertovali také v Česku, naposledy předloni v zaplněné pražské O2 areně. Tam mezi čtyřmi novinkami uvedli naživo i singl Alone.

 

Právě se děje

Další zprávy