"Všechno popři a vždycky se označ za vítěze." Vyšel první trailer z filmu o Trumpovi

Kultura Kultura
10. 9. 2024 17:58
Měsíc před prezidentskými volbami v USA začnou tamní kina promítat hraný film The Apprentice, nelichotivý portrét republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Natočil ho režisér Ali Abbasi, hlavní roli mladého Trumpa ztvárnil dvaačtyřicetiletý Sebastian Stan, známý jako Winter Soldier ze superhrdinské trilogie o Kapitánu Amerikovi. V úterý tvůrci zveřejnili první trailer.
Film The Apprentice začnou česká kina promítat 31. října. Foto: Mongrel Media | Video: Briarcliff Entertainment

Snímek, jejž česká kina uvedou 30. října, sleduje vzestup Donalda Trumpa k moci, jeho první soudy i vliv, jaký na něj měl právník Roy Cohn. Toho ztvárnil Jeremy Strong ze seriálu Boj o moc.

"Jak to děláte, že vždycky vyhrajete?" ptá se ho v traileru Trump. "To má svoje pravidla. A první pravidlo zní: útočit, útočit, útočit," odpovídá Cohn. "Druhé pravidlo: nic nepřiznávat a všechno popřít. Třetí pravidlo: ať se stane cokoliv, vždycky se označ za vítěze a nikdy nepřiznávej porážku," radí.

Životopisný film o začátcích Donalda Trumpa je nazvaný podle jeho soutěžní reality show. Vznikl bez politikova souhlasu a krátce po premiéře na květnovém festivalu ve francouzském Cannes vzbudil rozruch. Protože obsahuje scénu, ve které protagonista znásilní svou první manželku, Trump už oznámil, že autory zažaluje. První ženu budoucího prezidenta Ivanu Trumpovou, Češku rozenou Zelníčkovou, hraje bulharská rodačka Maria Bakalovová známá ze satirické komedie o Boratovi.

Trumpová v knize amerického novináře Harryho Hurta III. vydané začátkem 90. let minulého století hovořila o "sexuálním styku, který nazvala znásilněním" s tím, že ale nechce, aby byl její výrok vykládán v trestním slova smyslu. K situaci podle ní došlo roku 1989 v průběhu rozvodového řízení.

Na epizodu v roce 2015 znovu upozornil server The Daily Beast v době, kdy Trump kandidoval za republikány na prezidenta USA. Tou dobou již Trumpová obvinění nezopakovala, naopak se ohradila a exmanžela podpořila. "Donald a já jsme nejlepšími přáteli. Společně jsme vychovali tři děti, které milujeme a jsme na ně velmi pyšní," reagovala, když ji server oslovil s dotazem, zda ji exmanžel znásilnil.

Trump nařčení také odmítl. "Již z definice vyplývá, že nemůžete znásilnit svou vlastní ženu," bránil politika jeho tehdejší právník Michael Cohen. K novému filmu už se Ivana Trumpová vyjádřit nestihla. Zemřela v roce 2022, bylo jí 73 let.

 

Právě se děje

Další zprávy