Skládám písně jako obrazy, říká romantička Anna Calvi

Adam Pešek
28. 6. 2012 12:09
Exkluzivní rozhovor s britskou písničkářkou
Foto: Profimedia.cz

Rozhovor - Anna Calvi trochu působí, jako by pocházela z jiného světa. Mladá britská muzikantka totiž prorazila s hudbou na pomezí dnes nepříliš aktuálních žánrů flamenca, blues a rocku. Tématům lásky a vášně zase znovu dodala velkolepost a jejich suverénní podání mělo za následek, že si ji oblíbili třeba Nick Cave nebo Brian Eno.

Druhý jmenovaný ji označil za největší objev od dob Patti Smith, BBC ji loni zařadilo do svého seznamu nejslibnějších hudebníků a eponymní debutové desce se dostalo i nominace na prestižní Mercury Prize.

Ve svých skladbách Anna Calvi pracuje s tématem lásky trochu jako malíř s plátnem impresionistického obrazu.

Foto: Profimedia.cz

Nevypráví jednotlivé příběhy ani nezobrazuje konkrétní situace, ale obrací se vůči vlastním emocím a navozuje atmosféru prostřednictvím různých ať už pozitivně či negativně laděných výjevů samoty, touhy nebo vášně.

„O hudbě přemýšlím vizuálně," dodává sama hudebnice, která letos vystoupí na slovenském festivalu Pohoda a o den dříve na Rock for People.

Aktuálně.cz: Vaše hudba na první působí jako vcelku intimní záležitost. Jak ji chápete vy sama?

Je to pro mě ten nejlepší způsob sebevyjádření, maximálně emotivní záležitost.

A.cz: Romantika v hudbě se dnes obvykle banalizuje na odvyprávění nějakých historek z vlastního života, případně líčení vlastních strastí. Vy nicméně téma nahlížíte z více stran. Chtěla jste tématu lásky vrátit serióznost?

Chtěla jsem udělat prostě romantickou desku, to pro mě bylo důležité a tak jsem o tom přemýšlela. Nesnažila jsem se vyloženě o to, aby téma lásky bylo znovu seriózní. Myslím ale, že láska zahrnuje i určitou temnější stránku. Není to jenom krásná věc, nejde jenom o randění, alkohol a užívání si, v tomhle smyslu rozhodně jsem více seriózní. K lásce se dá přistupovat mnoha směry a myslím, že to má hudba vyjadřuje.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: Často střídáte tišší pasáže s hlasitějšími. Má to nějaký konkrétní důvod?

Mám pocit, že s dynamikou se v současné hudbě příliš nepracuje. Baví mě hrát si s ní, aby skladba nebyla stále v tom samém rytmu, nestála na jednom místě.

A.cz: Recenze debutu často přirovnávají vaší tvorbu k impresionistickým obrazům. Vidíte tam nějakou paralelu?

Festival Pohoda

Kdy?  5. až 7. července

Kde?  Trenčín, letiště 

Vstupné?  85 EUR, cca 2 200 Kč

Vystoupí  Lou Reed, Elbow, Kasabian, Public Enemy, The Horrors, Bat for Lashes, White Lies, Yann Tiersen, Orbital, Emika

www.pohodafestival.sk 

Při tvorbě nových skladeb o hudbě přemýšlím vizuálně. Snažím se naslouchat svým myšlenkám, v nichž si svět dané skladby představuji spíš jako obraz. Ráda vytvářím nějakou atmosféru, což je klíčová věc v umění impresionismu. V tomto směru bych tam paralelu našla.

A.cz: Při pohledu na prodejní žebříčky se skoro zdá, že kytara už je hudební nástroj minulosti. Jde s ní dnes ještě být originální?

Když někdo chce být originální, musí to vycházet v první řadě přímo z něj. Spousta originální muziky vzniká třeba jen s akustickými nástroji, mám oblíbenou řadu současných kapel. O žebříčky se ale opravdu nestarám.

A.cz: Intimní hudbu na pódiu prezentujete velmi suverénně, ze své povahy ale musí lépe fungovat v klubech. V létě hrajete na několika velkých festivalech, třeba na Rock for People nebo slovenské Pohodě. Nemá někdy festivalové publikum problém „napojit se"?

Mám v hudbě ráda určitou vášeň. Když stojím na pódiu, vyvstává trochu jiná část mé osobnosti, je to velmi osvobozující. Na festivalech je to trochu odlišný zážitek, ale taky docela zábava. Některé z mých nejlepších koncertů jsem odehrála právě na festivalech, takže si je spíš užívám.

Foto: Profimedia.cz

A.cz: Na debutu jste dělala tři roky. Jak dlouho dáváte další desce?

Ve studiu právě připravuji novou nahrávku. Tentokrát to rozhodně nebude trvat tak dlouho. Hodně jsem se s první deskou naučila. Dokážu dnes za menší dobu udělat mnohem víc práce.

A.cz: V jednom rozhovoru jste se zmínila, že byste chtěla pracovat s orchestrem. Plánujete takovou spolupráci v dohledné době?

O hudbě vždy přemýšlím orchestrálně, i když netvořím přímo pro nástroje orchestru. Jestli se ale orchestr objeví na chystané desce, zatím nedokážu říct. Tak daleko s nahráváním ještě nejsem.

A.cz: Na b-stranách singlů míváte cover verze. Hodláte v nich pokračovat i do budoucna?

Rozhodně v budoucnu budu dělat další cover verze, baví mě ty skladby poslouchat i interpretovat. Nicméně nevím, v jaké podobě příště vyjdou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy