Ruské úřady označily zpěvačku Zemfiru za zahraniční agentku

Reuters Reuters
10. 2. 2023 23:35
Ruské úřady označily zpěvačku Zemfiru za zahraniční agentku

Ruské ministerstvo spravedlnosti tento pátek zařadilo jednu z nejpopulárnějších tamních zpěvaček Zemfiru na seznam takzvaných zahraničních agentů. Podle zdůvodnění Kremlu celebrita podporuje Ukrajinu a kritizuje "zvláštní vojenskou operaci", jak úřady říkají ruskému válečnému tažení proti Kyjevu.

O rozhodnutí informovala státní agentura TASS. Zpěvačka "otevřeně podporuje Ukrajinu, účinkuje v nepřátelských zemích, kritizuje zvláštní vojenskou operaci a dostává podporu ze zahraničních zdrojů", tvrdí úřady. Ty bezprostředně po vpádu vojsk na Ukrajinu rozpoutaly rozsáhlou represivní kampaň, kdy zavírají nebo pronásledují také ruské umělce. Ti, kdo jako nyní Zemfira skončí na "černé listině", mimo jiné v zemi dál nemohou koncertovat.

Zemfira je volžská Tatarka narozená v Baškortostánu na pomezí evropské části země. Vystupovat začala v roce 1998 a rychle se stala hvězdou v Rusku i dalších postsovětských státech.

Už roku 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský Krym a zahájilo operaci na Donbasu, se zpěvačka postavila na stranu Kyjeva. Po zahájení plnohodnotné invaze v únoru 2022 odstranila ze svých profilů na sociálních sítích všechny příspěvky a nechala jen nápis "Ne válce".

Podle více ruských webů Zemfira krátce po zahájení invaze emigrovala ze země a usadila se ve Francii, kde dnes žije.

 

Právě se děje

Další zprávy