Rottrová a Žbirka zazpívají na United Islands Voskovce

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 6. 2011 14:36
Festival prý bude letos nejrozsáhlejší a nejpestřejší
Anděl 2010 - Miro Žbirka
Anděl 2010 - Miro Žbirka | Foto: Bleskově

Praha - Festival United Islands, jehož osmý ročník se koná od 23. do 25. června, bude podle adatelů nejsvobodnější, nejrozsáhlejší a nejpestřejší ve své historii. Na festivalu se má představit přes 150 projektů. Pro vystoupení je připraveno devět scén o více než 60 000 metrech čtverečních na ostrovech na Vltavě a v centru Prahy.

"Festival patří duchem mezi nejsvobodnější akce svého druhu, návštěvníci nenajdou žádné ploty a vstupné je pouze dobrovolné," prohlašuje dramaturg a zakladatel přehlídky David Gaydečka.

Stejně jako loni se diváci mohou zakoupením takzvaného partner passu za symbolických sto korun zapojit do podpory festivalu. Akce nabídne vedle hudby i doprovodný program jako kino nebo literární scénu. Po skončení pátečních koncertů od 22 hodin zvou pořadatelé na hudebně divadelní představení Archa z Polska v podání souboru Teatr Osmego Dnia ve dvoře Tyršova domu.

Foto: Matěj Švarc

Letošní dvojnásobná návštěvnost festivalového webu prý naznačuje vyšší diváckou účast na United Islands než loni, kdy na festival podle pořadatelů zavítalo kolem 30 000 lidí. Mezi potvrzenými účastníky jsou například britští Archie Bronson Outfit, nová generace afgánského rapu z Londýna Afghan New Generation, portugalská fado skupina Deolinda nebo americký producent nezávislé elektroniky Guidance Counselor.

Stage na Slovanském ostrově Jiřího Voskovce. Jeho dílo přiblíží netradiční verze písniček Osvobozeného divadla. Přesně 30 let od smrti poloviny nezapomenutelného dua Voskovec + Werich přijali pozvání Marie Rottrová, Aneta Langerová, Miroslav Žbirka, Václav Havelka, Jana Šteflíčková a další, kteří zazpívají s bigbandem Konzervatoře Jaroslava Ježka.

Hlavní stage uvede belgické elektroniky Thot, lucemburskou kytarovku Metro, objev z polské scény Mitch & Mitch či alternativní část tuzemské hudební scény Dva a soubor Tap Tap.

Festival přiváží v jeho vlasti zakázaného kubánského hudebníka Gorkiho Aguilu, frontmana kapely Porno Para Ricardo, jejímž třem dalším členům kubánské úřady nedovolili vycestovat do České republiky. Podle organizátorů hudebníci splnili všechny podmínky k získání výjezdních doložek. Bez odezvy zůstal dopis zaslaný kubánskému prezidentovi Raúlovi Castrovi.

Gorki Aguila tak vystoupí s hostujícími českými muzikanty ze skupiny Alaverdi v sobotu na hlavní scéně. Zúčastní se i Klubové noci, která v předvečer festivalu 23. června návštěvníkům nabídne 20 pražských klubů koncerty mladých českých kapel napříč žánry.

 

Právě se děje

Další zprávy