Na Rock for People zahrál Keanu Reeves na basu, Stach zpovídal zpěváka Offspring

ČTK ČTK
15. 6. 2024 6:44
Hollywoodský herec Keanu Reeves, známý jako Neo ze sci-fi série Matrix, byl hvězdou pátečního třetího dne festivalu Rock for People. V královéhradeckém areálu Park 360 se představil jako baskytarista vypravěčské rockové kapely Dogstar. Uvedl s ní skladby z loňského alba Somewhere Between the Power Lines and Palm Trees.
Keanu Reeves na královéhradeckém festivalu Rock for People jako basista skupiny Dogstar.
Keanu Reeves na královéhradeckém festivalu Rock for People jako basista skupiny Dogstar. | Foto: ČTK

Nevšední zážitek návštěvníkům festivalu připravila Česká televize. Na ČT art scéně natočila speciální vydání pořadu Hyde Park Civilizace, v němž moderátor Daniel Stach vyzpovídal frontmana skupiny The Offspring, jinak také doktora v oboru molekulární biologie Dextera Hollanda. The Offspring byli hvězdami čtvrtečního programu.

"Dexter popsal, jak přemýšlí, když skládá písně, a také jak mu v tom pomáhá matematika," uvedl Stach. "Dokonce základ legendární písně Come Out and Play vznikl, když pracoval v laboratoři s baňkami, které byly pořád horké. Tak ho napadlo: You gotta keep 'em separated, musíš je držet dál od sebe," zmiňuje moderátor úvodní slova songu, kterým The Offspring zahájili vystoupení na Rock for People.

V pátek se na festivalu dále představili rockeři z anglického Sheffieldu Bring Me The Horizon s charismatickým frontmanem Oliverem Sykesem. Do Česka se vrátili rok po koncertu ve sportovní hale na pražském Výstavišti. Kapela nazvaná podle hlášky z filmu Piráti z Karibiku nabídla v Hradci Králové vizuální i zvukovou show na pódiu upraveném do podoby gotického kostela. Začala skladbami Darkside a Empire, rozloučila se jedním ze svých největších hitů Throne.

Zejména mladší posluchači sledovali podvečerní koncert kanadské zpěvačky Avril Lavigne, která do setu zařadila také hity Complicated a Sk8er Boi i další písně z desky Let Go vydané roku 2002.

Páteční program otevřela česko-arménská zpěvačka Pam Rabbit, která zaujala debutovým albem I Love The Internet. Získala za něj cenu Anděl pro nejlepší sólovou interpretku.

Návštěvníci v pátek na Rock for People.
Návštěvníci v pátek na Rock for People. | Foto: ČTK

Totéž ocenění, avšak pro nejlepší skupinu, si odnesli J.A.R. I ti se představili v pátek na Rock for People.

Hudební rozmanitost festivalu dokázalo vystoupení hasičského souboru Božejáci, který hraje svižnou jihočeskou a moravskou dechovku.

Nečekaným hostem Rock for People se odpoledne stala Ewa Farna. Na festival přijela uvést videoklip k titulní písni z filmu Vlny režiséra Jiřího Mádla. Farna je s dvorním spolupracovníkem Janem Vávrou autorkou textu a spolu s Lukášem Chromkem a Matějem Turcerem také složila hudbu.

Skladba měla premiéru v pátek ráno na Spotify. V éteru zazněla symbolicky poprvé z vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál. Dobové drama z konce 60. let minulého století inspiroval skutečný příběh skupiny korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodlání přinášet nezávislé zprávy.

Film Vlny bude mít premiéru na karlovarském festivalu, kina ho začnou promítat 15. srpna.

Video: Skladba Vlny od Ewy Farne

Ewa Farna na festivalu Rock for People představila videoklip k písni Vlny. Foto: Dawson Films | Video: Ewolution Records
 

Právě se děje

Další zprávy