Richards operován. Koncerty odloženy

ČTK, BBC, Hej
8. 5. 2006 14:00
Auckland - Stav kytaristy Rolling Stones je mnohem vážnější, než se původně tvrdilo. Byl operován a skupina už odložila koncerty z evropského turné.

Keith Richards musel podstoupit operaci, jíž mu byla úspěšně odstraněna krevní sraženina z mozku. Tu si přivodil úrazem během dovolené na Fidži.

"Operace byla naprosto úspěšná, Keith je již vzhůru a mluví se svou rodinou," oznámili v neděli v prohlášení tiskoví zástupci Rolling Stones. Dvaašedesátiletý rocker nyní potřebuje několik týdnů na rekonvalescenci, což přinese změny v programu nadcházejícího turné Rolling Stones.

Jagger a Richards před fanoušky
Jagger a Richards před fanoušky | Foto: Aktuálně.cz

Kapelu čeká evropská část turné Bigger Bang - šňůra pětatřiceti koncertů, kterou měli zahájit 27. května v Barceloně; 16. června pak plánovali vystoupení v Brně. Management skupiny se původně vyjádřil, že koncerty proběhnou podle plánu. Později však ohlásil změnu.

První koncerty plánované na konec května se tak posunou až na červen. Agentura LD Communications, která skupinu zastupuje, slíbila, že už brzy zveřejní nový harmonogram vystoupení. Podle Petra Nováka z Interkoncerts bude posunut jen začátek turné, ale český koncert by měl proběhnout podle plánu.

Mluvčí kapely přitom minulý týden vyvracela informace tisku o plánované operaci. Uvedla, že Richards utrpěl jen lehký otřes, který nebude vyžadovat zákrok, a že koncertní plány se nemění.

Novozélandský deník The New Zealand Herald totiž napsal, že stav Richardse byl mnohem vážnější, než o něm mluvčí původně informovala, a dodal, že aucklandští lékaři se dokonce obávali o Richardsův život.

Nejasnosti panovaly i ohledně nynější Richardsovy hospitalizace. Australský rozhlas hlásil, že Richards zůstává v aucklandské nemocnici Ascot na pozorování, zatímco agentuře Reuters klinika sdělila, že byl Richards propuštěn.

Odstranění krevní sraženiny (subdurální hematom) obvykle vyžaduje vyvrtání otvoru do lebky. Tento úraz si lze přivodit i lehkým úderem do hlavy. Jak Richards ke svému zranění přišel, je rovněž poněkud zahaleno tajemstvím. Oficiální verze zní, že utrpěl otřes mozku po pádu z palmy, na níž trhal kokosy společně se svým kolegou z kapely Ronem Woodem.

Richards má za sebou již několik zranění, kvůli kterým musela kapela odložit koncerty. V roce 1998 si po pádu ze žebříku zlomil tři žebra, přičemž jedno mu propíchlo plíci. V roce 1990 dostal infekci poté, co se píchl do prstu kytarovou strunou. 

 

Právě se děje

Další zprávy