Ředitel památkového ústavu asi v úterý

ČTK, dab
9. 12. 2005 18:00
Praha - Ministerstvo kultury k dnešnímu dni uzavřelo výběrové řízení na ředitele Národního památkového ústavu (NPÚ) a na ředitele jeho deseti územních odborných pracovišť.

Pokud se podaří vybrat uchazeče v prvním kole, pak by měl být generální ředitel NPÚ jmenován v úterý a ostatní ředitelé buď v pátek, nebo v pondělí 19. prosince, řekla Ludmila Kadrnková z úseku vnějších vztahů ministerstva.

Počet asi šedesáti přihlášených uchazečů odpovídá podle ní představám ministerstva kultury. Komise bude rozhodovat v etapách - nejprve bude vybrán generální ředitel NPÚ, který se pak po svém jmenování stane členem výběrové komise pro územní odborná pracoviště.

Ministr kultury Vítězslav Jandák odvolal před týdnem vedoucí pracovníky státní památkové péče, podle svého vyjádření kvůli její reorganizaci a zefektivnění.

"Někteří uchazeči se hlásí na více míst, jedna uchazečka dokonce na všechna místa, někteří poslali přihlášky včetně požadovaných dokumentů jak poštou, tak internetem," uvedla Kadrnková. Na dotaz, zda už je známo složení komise, odpověděla, že "v tuto chvíli je návrh složení komise připravován ke jmenování ministrem".

Do konkurzu se mimo jiné nyní hlásí všichni, které z těchto funkcí ministr kultury Vítězslav Jandák nečekaně odvolal. Za sebe i za ostatní to potvrdil Zdeněk Novák, který stanul v čele NPÚ na začátku prosince na pouhý jeden den, a to poté, co uzavřel svou desetiletou éru náměstka ministra kultury.

Kauza vyvolala velkou pozornost. Například občanská iniciativa Klub za starou Prahu se domnívá, že kdyby chtěl ministr skutečně řešit "problémy s památkáři", musel by mimo jiné především napadnout současný zákon, který umožňuje nerespektování názoru památkových ústavů magistrátními či obecními úředníky.

 

Právě se děje

Další zprávy