Exilový íránský režisér Rasúlof sklidil na festivalu v Cannes ovace vestoje

ČTK ČTK
24. 5. 2024 17:24
Oceňovaný íránský režisér Mohammad Rasúlof na filmovém festivalu v Cannes představil svůj film Semínko posvátného fíkovníku. Po letech boje s íránskou cenzurou umělec nedávno uprchl z vlasti, kde dostal několikaletý trest vězení. Svůj poslední snímek natočil v Íránu nelegálně, bez souhlasu režimu v Teheránu. Namísto herců přivezl do Cannes jen jejich portrétní fotografie, píše agentura AFP.
Mohammad Rasúlof nedávno uprchl z vlasti, kde dostal několikaletý trest vězení.
Mohammad Rasúlof nedávno uprchl z vlasti, kde dostal několikaletý trest vězení. | Foto: Reuters

Už před projekcí filmu se Rasúlof dočkal ovací vestoje. Potlesk si vysloužil i na červeném koberci, kde se ukázal rovněž s fotografiemi íránských herců ze svého filmu, kteří nemohli opustit zemi.

Do Cannes s režisérem naopak přijela íránská herečka Golšifte Farahaní, která už 15 let žije ve francouzském exilu. Na Riviéru přijela i režisérova dcera Baran, která za otce před čtyřmi lety přebírala Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně, neboť Rasúlof tehdy nesměl opustit Írán.

"Když jsem překračoval hranici, otočil jsem se, naposledy jsem se podíval na svou rodnou zemi a řekl jsem si, že se tam vrátím. Myslím, že všichni Íránci, kteří museli odejít kvůli totalitnímu režimu, mají doma připravený kufr a doufají, že se jednou věci zlepší," uvedl Rasúlof tento čtvrtek ve francouzské televizi.

V Cannes bodoval už v roce 2017, kdy v soutěžní kategorii Un certain regard zvítězil jeho snímek Neústupný o muži pevných morálních zásad a korupci. Ani novinka Semínko posvátného fíkovníku podle agentury AFP pravděpodobně nebude íránskému režimu po chuti, neboť se točí kolem vyšetřujícího soudce, který v dobách demonstrací v Teheránu postupně propadá paranoie.

Osobní účast Rasúlofa v Cannes je vzkazem všem utlačovaným umělcům po celém světě, uvedl ředitel festivalu Thierry Frémaux. Je také vzkazem pro opozici vůči íránskému režimu, který stále přísněji prosazuje své požadavky.

 

Právě se děje

Další zprávy