Pražští symfonici složí poctu Leonardu Bernsteinovi. Koncert bude dirigovat jeho žák Elli Jaffe

Kultura Kultura
16. 1. 2018 7:00
Na dvou koncertech 17. a 18. ledna zazní v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK duchovní skladba Chichesterské žalmy s hebrejským textem.
Leonard Bernstein (1918 - 1990).
Leonard Bernstein (1918 - 1990). | Foto: Symfonický orchestr hl. m. Prahy

Pražští symfonikové uctí památku skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina, který by letos v říjnu oslavil 100. narozeniny. Tuto středu a čtvrtek 17. a 18. ledna ve Smetanově síni Obecního domu zahrají jeho duchovní skladbu Chichesterské žalmy s hebrejským textem, jejž zazpívá Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka.

Dirigovat bude jeden z Bernsteinových významných žáků a také stálý spolupracovník orchestru FOK - dirigent, skladatel a zpěvák Elli Jaffe.

V Chichesterských žalmech se objevuje i sopránové sólo, které bude zpívat chlapec ze sboru Pueri gaudentes. Slova patří biblickému králi Davidovi, autor si proto nepřál, aby tuto melodii interpretovala žena nebo dívka.

Námět skladby vychází ze skici k původní, nerealizované verzi Bernsteinova muzikálu West Side Story, kde proti sobě stála křesťanská a židovská mládež namísto mladých Američanů a Portorikánců.

Leonard Bernstein byl známý mimo jiné tím, že zprostředkoval vážnou hudbu mladým lidem. Vedle televizních pořadů o klasické hudbě pro mladé s názvem Young People‘s Concerts se věnoval žákům včetně Elliho Jaffeho.

Do druhé poloviny chystaného koncertu pražští symfonici zařadili Symfonii č. 2 - Chvalozpěv Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Také ta tematicky čerpá ze žalmů a tvoří tak "evropský protipól" k Bernsteinovu dílu.

Poctu americkému skladateli složí letos i festival Pražské jaro. Skladatelův evropský debut se v roce 1946 odehrál právě na této akci. 

 

Právě se děje

Další zprávy