Dvě největší čarodějky Zeměplochy hledají tu třetí. V Plzni hrají Terryho Pratchetta

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Do fantasy světa Zeměplochy, jejž vytvořil anglický spisovatel Terry Pratchett a ve kterém se lidé potkávají s nadpřirozenými bytostmi, poprvé zavítá plzeňské Divadlo J. K. Tyla. Tuto sobotu na Nové scéně uvede adaptaci jeho humorné knihy Maškaráda. Režisér Adam Doležal do ní obsadil téměř celý činoherní soubor.
Eliška Vocelová hraje mladou adeptku čarodějnictví Anežku Nulíčkovou, která sní o divadelní kariéře.
Eliška Vocelová hraje mladou adeptku čarodějnictví Anežku Nulíčkovou, která sní o divadelní kariéře. | Foto: ČTK

Cílem bylo vytvořit představení, v němž Pratchettovi čtenáři najdou vše podstatné a lidé neznalí předlohy si užijí vtipný strašidelný příběh, říká dramaturgyně Klára Špičková. Po sobotní premiéře následují nejbližší reprízy 31. října a 9. listopadu.

Maškaráda v českém překladu Jana Kantůrka poprvé vyšla roku 1998. Odehrává se v operním domě v Ankh-Morporku, což je slavné město Pratchettova světa Zeměplochy. Příběh odkazuje k muzikálu Fantom opery. "V něm se staly velmi nebezpečné věci pro divadlo i pro hlavní hrdiny. Pratchett si Maškarádou z Fantoma opery tak trochu utahuje, ale přitom mu současně vzdává hold," vysvětluje dramaturgyně.

Maškaráda je směsí parodie na operu, pohádky, fantasy, absurdity, ale také romantického dramatu či konverzační komedie.

V dramatizaci Stephena Briggse, ze které vycházeli také tvůrci plzeňské inscenace, ji už před lety uvedlo pražské Divadlo v Dlouhé. Pratchett, jenž žil v letech 1948 až 2015, dokonce osobně navštívil derniéru.

Plzeňská novinka je koncipovaná jako divadlo na divadle. Diváky zavádí do operního domu, kde zprvu nevinný večer brzy vezme za své a objeví se potíže. Nechybí u toho dvě největší čarodějky Zeměplochy Bábi Zlopočasná a Stařenka Oggová v podání Jany Kubátové a Kamily Šmejkalové, které jsou osiřelé a rozhodly se najít k sobě tu třetí, Anežku Nulíčkovou.

Nicole Tisotová jako Kristýna a Eliška Vocelová v roli Anežky Nulíčkové.
Nicole Tisotová jako Kristýna a Eliška Vocelová v roli Anežky Nulíčkové. | Foto: ČTK

Mladičká adeptka čar a kouzel má však jiné plány: právě se vydala do hlavního města, aby se stala členkou morporkské opery. Dvě zkušenější čarodějky nicméně podle čajových lístků zjistí, že Anežce hrozí v opeře smrtelné nebezpečí, a vydávají se v jejích stopách, aby pronikly do zákulisí a pomohly odhalit záhadu vraždícího fantoma.

Režisér Adam Doležal má k Pratchettově tvorbě blízko, dramaturgyně ji zná méně. "On si vizuálně hlídal, abychom byli věrni předloze, já zase hlídala, abychom šli po příběhu. Pratchettovci se mohou těšit na celkem věrné zachování výkladu postav, vizuálu slavných hrdinů a hrdinek Zeměplochy, nepratchettovci na velmi půvabný vizuální svět, který se povedlo režisérovi spolu s výtvarníky na jevišti stvořit, a na to, že půjdou na takovou pohádku pro dospělé," věří Špičáková.

Přestože Pratchettova tvorba není určena dětem, podle dramaturgyně může plzeňská inscenace aspirovat na rodinné představení a otevřít mladým cestu do autorova fantaskního univerza.

"Zeměplocha je svět promyšlený, bohatý, zábavný a hravý, ale tak obsáhlý, že ho v plné šíři nedokáže pojmout žádné jeviště. Ovšem zrovna Maškaráda se na jednom takovém jevišti odehrává. Zasazení příběhu do nám blízkého divadelního prostředí otevírá zase jiné možnosti, jak Pratchettův svět rozehrát," míní Adam Doležal. Maškarádu označuje za vtipnou a napínavou detektivku, ale také satirický pohled na svět divadla a jeho zákulisí.

Kromě Kubátové a Šmejkalové se na jevišti Divadla J. K. Tyla představí Eliška Vocelová, Matyáš Greif, Josef Nechutný nebo Jan Maléř. Na projektu se podíleli scénograf Michal Syrový, animátorka Julie Tampierová, kostýmní výtvarnice Agnieszka Pátá Oldak a skladatel Petr Zeman, na pohybové složce pak spolupracovali Richard Ševčík a Michal Lenner.

Video: Pratchett byl jako můj starší brácha, řekl jeho vydavatel (13. 3. 2015)

Po prvních dvou knihách šel prodej dolů, ale pak přišel Mort a všechno se zlomilo, vzpomínal v roce 2015 Vlastimír Talaš, český vydavatel Pratchettových knih. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy