Německo: film o Stasi smetl konkurenty

BBC, ČTK, kul
13. 5. 2006 11:00
Berlín - Německým výročním filmovým cenám dominovalo drama o každodenním špiclování občanů někdejší NDR.
Florian von Donnersmarck
Florian von Donnersmarck | Foto: Reutres

Debut dvaatřicetiletého režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka nazvaný Das Leben der Anderen (Život těch druhých) si odnesl i dalších šest cen, mimo jiné pro nejlepšího režiséra a herce v hlavní roli.

Film vzbudil na německé scéně velkou pozornost. Popisuje činnost Stasi těsně před pádem železné opony, hlavně podrobné sledování každodenního života východních Němců. Jen za poslední dva měsíce se v Německu prodalo 800 tisíc vstupenek.

Snímek se točil ve skutečných lokacích, jako je vězení Stasi v Hohenschönhausenu nebo někdejší ministerstvo státní bezpečnosti v berlínské ulici Normanenstrasse.

Životy těch druhých
Životy těch druhých | Foto: Aktuálně.cz

Cenu pro herce v hlavní roli získal Ulrich Muehe. Ztvárnil zprvu loajálního důstojníka Stasi, který sleduje významného dramatika a čím dál víc začíná pochybovat o svém "poslání".

"Trvalo dost dlouho, než někdo našel způsob, jak ukázat na plátně systém, který držel po dozorem sedmnáct milionů lidí,"  prohlásil herec, jenž začínal kariéru právě v NDR a donášení od spolupracovníků Stasi zažil na vlstní kůži. "Sice jsme při natáčení věřili, že to je pořád živé téma. Ale fakticky nikdo netušil, jak ho lidé přijmou."

Takzvané ceny Lola uděluje sedmisetčlenná německá filmová akademie. Dohromady jsou dotovány částkou 2,8 milionu eur (asi 81 miliony korun) a letos se konal již 56. ročník.

 

Právě se děje

Další zprávy