Na Pohodu do pohody. Hudební i jiné hody

František Reismüller François
18. 7. 2007 12:15
Festival v Trenčíně se zase má čím chlubit
Sunshine
Sunshine | Foto: Roman Černý, Universal music

Praha - Rock for People se letos sice docela vyšvihl, nicméně i letmý pohled na line-up trenčínské Bažant Pohody ukazuje, že na letištích mimo české luhy a háje to pořád ještě létá lépe a výš.

V pátek 20. července v 8 hodin se otevřou nebeské brány festivalu, který stejně jako v minulých ročnících svolává nejen zvukem neodolatelných hudebních vábniček z celého světa, ale i spoustou doprovodných akcí, jež nemalou měrou přispívají k tomu, aby akce dostála svému jménu.

Organizátorům, jak už to tak bývá, nevyšlo všechno, co zamýšleli, a tak například Patti Smith účast zrušila. Nicméně o rock'n'roll nebude v Trenčíně nouze pořádnou porci kytarového nášupu servírují především skandinávské kapely: norští Datarock a hned dva zástupci sousedního Švédska, The Hives a Mando Diao.

K nim si připočtěte britské dívčí retro-trio The Pippetes a nakonec i české zástupce Sunshine a máte vystaráno můžete se v klidu začít přesouvat od kytar k elektronice. Cestou si dejte pivo (bude na výběr), skočte si bungee jumping, nebo zajděte do divadla. Každému, co jeho jest.

Moimir Papalescu and The Nihilists
Moimir Papalescu and The Nihilists | Foto: Václav Jirásek

Někdo to třeba rád míchá. Pro takové se na Pohodu přes Atlantik dopravili brazilští Cansei de Ser Sexy. Jejich horkokrevný electro-rock určitě rozbublá i obsah středoevropských tepen a žil.

Z druhé strany zeměkoule si dorazí zahýřit ruští alternativci Messer Chups.  A electroclashové slečny Client - další dívčí a opět britské trio -  také jistě vženou do tváře ruměnec, jenž nebude způsoben studem.

A když už jsme u toho e-clashe: Moimir Papalescu si to dá v Trenčíně hned dvakrát. Jednou jako člen českých The Nihilists a jednou jako polovina česko-německého dua Magnetik. Doporučuje se obojí.

Zajděte si do stanu -  stojí gratis jednom ze dvou stanových městeček, kde by se neměl rozdělávat oheň - pro svetr; na trenčínském letišti obvykle pořádně fouká a noci budou dlouhé.

Foto: Aktuálně.cz

U vystoupení Basement Jaxx se pravděpodobně tělo zvládne zahřát sebe samopohybem. Ale co s e týče absolutních headlinerů Air, tam to bude trochu víc do klidu - a je lepší třást se rozkoší spokojeného audiofila než zimou.

Což platí i v případě bývalé zpěvačky triphopových Lamb Lou Rhodes při jejím vystoupení se dá stoprocentně garantovat pouze zahřátí u srdce.

A také je tu pořád ještě možnost, že se třeba rozhodněte odpočinout  si od hudby a místo zkouknout film Babel Alejandra Gonzalese Inárritu, který v Bažant Kinematografu uvede autor hudby Gustavo Santaolallu.

Dejte si ale pozor, abyste neprošvihli něco jiného, možná důležitějšího. Například Wu Tang Clan, jednu z nejznámějších hip hopových formací světa, která se v Evropě poprvé představí v kompletním složení. A nebo Plan B těžkotonážní hip hop nadnášený zvukem španělské kytary.

Foto: Aktuálně.cz

A dál a dál a dál téměř každá položka v programu se dá za označit za příslib. Chcete si podiskutovat? Máte možnost. Je libo taneční workshop? Proč ne.

Duše intelektuála i kaliče dojdou naplnění, zdá se. Hlavně nezapomeňte na oplátku třídit odpadky (každý stan v městečku dostane dva pytlíky jeden na tříděný a jeden na směsný odpad)a nekouřit v krytých stage.

Tak co, děcka, těšíte se na prázdniny?

 

Právě se děje

Další zprávy