Mladí čeští filmaři v Londýně převzali studentského Oscara za snímek Krajan

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Mladí čeští filmaři Viktor Horák a Pavel Sýkora toto pondělí v Londýně převzali studentského Oscara za krátkometrážní drama Krajan. Absolventi písecké Filmové akademie Miroslava Ondříčka získali hlavní cenu ze tří titulů oceněných v kategorii hraných snímků.
Na snímku z pondělního předávání studentských Oscarů v Londýně jsou zleva Robin Wang, Jens Kevin Georg, Pavel Sýkora a Viktor Horák.
Na snímku z pondělního předávání studentských Oscarů v Londýně jsou zleva Robin Wang, Jens Kevin Georg, Pavel Sýkora a Viktor Horák. | Foto: ČTK / AP

V ocenění i setkání se zahraničními kolegy vidí Pavel Sýkora a Viktor Horák šanci získat další zkušenosti a otevřít si cestu do světa, případně i do hlavní oscarové soutěže.

"Dámy a pánové, mí drazí Češi, je to doma! Moc děkujeme a já doufám, že se nevidíme naposledy," prohlásil na závěr děkovné řeči v londýnském kinosále Odeon Luxe Sýkora. Stejně jako Horák poděkoval akademikům, spolupracovníkům i rodině.

Americká akademie ve čtyřech kategoriích ocenila celkem 12 filmů, v každé toto pondělí odtajnila výběr zlaté, stříbrné a bronzové ceny. Zlatý film mezi hranými snímky vypráví o setkání českého vdovce a německého důstojníka SS, obou sudetského původu, během silvestrovské noci roku 1944 v chalupě odstřižené od civilizace. Krajan uspěl v konkurenci více než 2600 přihlášených filmů ze stovek uměleckých škol po celém světě.

Video: Trailer z oceněného filmu Krajan

Film Krajan se odehrává během silvestrovské noci roku 1944. | Video: Fofr
 

Právě se děje

Další zprávy