Prázdniny v Telči: Město šťastných lásek vítá hudebníky

kul
28. 7. 2006 9:00
Telč - O pravidelném letním setkání v renesančním městě se tvrdí, že Prázdniny v Telči nejsou festival, ale způsob života.

A žije se zde pestře od folku přes country, pop i irský rock, hrají zde divadla, pořádají se výtvarné dílny i běží se za Terryho Foxe.  Přes den diváci dospávají noc či chodí na výlety, odpoledne se zastaví na náměstí na koncert či divadlo, večer míří na zámek a před spaním si ještě dávají nocturna. Proto ten "způsob života", který pro pravidelné návštěvníky Telče trvá vždy čtrnáct dní v roce.

Čtyřiadvacátý ročník populární přehlídky začíná dnes tradičně na nádvoří telečského zámku s černošským souborem IYASA ze Zimbabwe, po něm zahrají Francouzi ze Sergent Pépere a divadelní tvář festivalu připomene Divadlo TEJP.

Po loňském tématu "Afrika" se letos organizátoři zaměřili na Mystérium života i města a setkávání známých tváří, které na první pohled nemusí k sobě pasovat. Ale v Telči to jde.

Hrdý Budžes.
Hrdý Budžes. | Foto: www.ceskatelevize.cz

"Dovoluji si tvrdit, že takový program se nám ještě nikdy sestavit nepodařilo a obávám se, že se nám to již nepodaří," říká šéf přehlídky Milan Kolář. Co to přesně znamená?

Hned v druhý festivalový den se na hlavní scéně představí Jura Plocek, Jitka Šuranská a Javory, neděle bude patřit Spirituál Kvintetu a Jablkoni. Pondělí zůstává v tradici folkloru s Hradišťanem, úterý bude rockové.

Večer zahájí americký Ir Mark Geary, písničkář s tišším výkonem, po něm na scénu vtrhne u nás zdomácnělý Glen Hansard. Vystoupí bez kapely The Frames, která v rodném Irsku o popularitu soupeří s nikým menším než jsou U2, zato s energií, kterou mu může leckdo závidět. A navíc byly to právě Prázdniny v Telči, které Hansarda, jehož služby využil i Jan Hřebejk pro film Kráska v nesnázích, objevily.

Čtěte víc o novém albu Glena Hansarda The Swell Season: Ir Hansard křtí desku s českým otiskem

Glen Hansard
Glen Hansard | Foto: Michal Pařízek

Vedle telčských stálic jako je Žalman, Nezmaři, Jarret, Robert Křesťan s Druhou trávou, Cimbal classic, Cop či Bokomara, patří se upozornit na inscenaci Hrdý Budžes, kterou Bára Hrzánová s úspěchem hraje už čtvrtým rokem a dostala za ni Cenu Thálie.

Naopak hudební Grammy se mohou chlubit Bratři Ebenové, kterým patří nedělní večer a v programu telčského festivalu se určitě stanou nejžádanějšími vystupujícími hned vedle Besídky divadla Sklep a závěrečného vystoupení Karla Plíhala, který je s Telčí spjatý už od roku 1983, kdy zde poprvé vystupoval.

Los "nefolkařů" letos padnul na Lenku Dusilovou, kterou ovšem telčské publikum jistě rádo přijme neboť jí už zde vidělo zpívat na totálně narvaném koncertu s Čechomorem stejně jako Vladimíra Mišíka a jeho Etc

Na Prázdninách v Telči si vybere každý, není to přece festival, ale způsob života.

 

Právě se děje

Další zprávy