Sešel se tým, který chce dostat Česko do pozice čestného hosta Frankfurtského knižního veletrhu

ČTK ČTK
6. 1. 2023 9:35
Sešel se tým, který chce dostat Česko do pozice čestného hosta Frankfurtského knižního veletrhu

Zástupci knižního trhu a překladatelé se tento pátek sešli v Moravské zemské knihovně s cílem přispět, aby bylo Česko v roce 2026 čestným hostem Frankfurtského knižního veletrhu. Dramaturgická rada připravuje takzvanou soutěžní knihu, kde Česko vypíše své cíle, představí zdejší trh i plánovaný rozpočet a koncem dubna tuto přihlášku předá pořadatelům.

"Prezentace naší země na Frankfurtském knižním veletrhu je obrovskou příležitostí pro náš knižní průmysl a celý kulturní sektor," věří ministr kultury Martin Baxa z ODS. Podle něj jde o investici do budoucnosti oboru a možnost sdílet kvalitu tuzemské literatury se zahraničím i příležitost, jak posílit její pověst.

Frankfurtský knižní veletrh je největší svého druhu na světě. Čestnému hostovi je vždy věnována velká pozornost nejen v době trvání akce. Té se zpravidla účastní 7000 vystavovatelů, 10 tisíc novinářů a zhruba 300 tisíc návštěvníků. Přípravou prezentace ministerstvo kultury pověřilo České literární centrum vedené Martinem Kraflem, členy dramaturgické rady jsou šéf Moravské zemské knihovny Tomáš Kubíček, ředitel pražského Světa knihy Radovan Auer, Jiří Suchánek z plzeňského Depo2015, literární agentka Dana Blatná, kritik Petr A. Bílek, básnířka Olga Stehlíková nebo spisovatel Jan Němec.

 

Právě se děje

Další zprávy