Koncerty: Barokní písničkářka i jednoduchá úderka Ska-P

ape
17. 4. 2013 17:45
Australský písničkářský klenot Sarah Blasko čeká česká premiéra

Koncertní tipy - Nezávislé osobní písničkářství se znovu stává aktuálním vyjadřovacím prostředkem hudební tvorby a kde euroatlantický prostor začínají dobývat mladící jako Jake Bugg, Ed Sheeran nebo Ben Howard, tam Austrálie má už mnoho let vlastní utajený klenot - písničkářku Sarah Blasko. Její pozice doma už je natolik silná, že si pro poslední desku zapůjčila bulharský symfonický orchestr a své okouzlení minulostí rozvinula v nečekaně bohatých aranžích. Snad si s nově nalezeným, vážnějším výrazem, nyní podmaní i starý kontinent.

Krom toho streetový magazín Are We Bastards?, vedený fotografem Dereckem Hardem, dostal tištěnou podobu a poblahopřát mu k tomu přijede britská raperka Shystie. Monstrhit Doo-uap Doo-Uap, Doo-Uap a další přijedou odehrát Gabin a fandové primitivních skákaček se budou moci vyřádit na koncertě Ska-P.

Tip týdne: Australský písničkářský klenot Sarah Blasko

Jedna z nejúspěšnějších australských nezávislých písničkářek Sarah Blasko se chystá na svou českou premiéru. Dvojnásobná držitelka národních cen ARIA za nejlepší album roku 2007 (What the Sea Wants, the Sea Will Have) a za nejlepší zpěvačku roku 2009 se představí v rámci koncertního cyklu Planet Connection, který se snaží konkrétní oblast přiblížit i mimohudebním děním, a k dispozici tak bude i doprovodný program zaměřený na kuchyni a kulturu Austrálie.

Sarah Blasko
Sarah Blasko | Foto: Palác Akropolis

Zpěvačka je známá svou retrovášní, ať už jde o šatník, hudbu nebo umění. Od obyčejného akustického písničkářství se slastným vokálem se v posledních letech posunula k vážnějšímu výrazu. Častěji využívá kláves, smyčců, dechových nástrojů a perkusí, ostatně loňské I Awake se nahrávalo s bulharským Novým symfonickým orchestrem.

V nadsázce se díky tomu o tvorbě Sarah Blasko začalo mluvit jako o barokním písničkářství.

Termín je samozřejmě poněkud zavádějící, spíš než k duchovním prostorům má její aktuální hudební tvář blíž k romantickým iluzím o velkých divadelních scénách, kam si uvědomělé publikum chodí pro esteticky obohacující zážitek. K takovému statutu má však Blasko v Evropě ještě daleko a na aktuálním turné se mu teprve pokusí přiblížit. Potenciál k tomu rozhodně má.

„Tohle je velké album, bohaté a velkorysé. Vnitřní síla a jasná vize Sarah Blasko se na něm spojily dohromady, ale každá skladba představuje jakýsi vlastní malý svět, v němž s každým dalším poslechem objevíte něco nového," recenzoval aktuální nahrávku mezinárodní pouliční magazín The Big Issue.

Sarah Blasko, pondělí 22. dubna, Praha - Palác Akropolis, 320 korun v předprodeji (420 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Oslavy streetového magazínu s raperkou Shystie

Oslavy transformace internetového magazínu Are We Bastards? zaměřeného na street kulturu do tištěného Excelent Bastards, sponzorovaného jedním z největších českých pivovarů, s sebou přináší i jeden tematický hudební večírek. Vystoupí na něm totiž mimo jiné mladá představitelka britského grimu Shystie na pražské premiéře.

Shystie
Shystie | Foto: Aktuálně.cz

Raperka, vlastním jménem Chanelle Scott Calica, pochází z Londýna a ve svých třiceti kromě hudební kariéry stihla být také producentkou, herečkou a modelkou. Ačkoliv má za sebou pouze jedno studiové album Diamond in the Dirt z roku 2004, aktivně se hudbě věnovala i nadále a v mezičase vydala hned několik mixtapů - poslední byl Gold Dust vol.2 se datuje k loňskému září. V minulosti spolupracovala se jmény jako jsou Dizzee Rascal, 50Cent, The Streets nebo Basement Jaxx. Její poslední hit Control It pak vznikl v kooperaci s rapperkou Azelií Banks, pod jejímž labelem také vyjde chystané druhé album.

Jako herečka byla Shystie vidět například v hlavní roli seriálu Dubplate Drama, který běžel na MTV a Channel4 a měl sledovanost přes 3 miliony diváků, případně v pět let starém snímku Adulthood.
 
Do světa módy se zase zapsala účinkováním na přehlídce Vogue na módních veletrzích v Londýně nebo New Yorku. S proslulou značkou ostatně dlouhodobě úzce spolupracuje, koncert tak pravděpodobně může oslovit i britským rapem nedotčené fashion bloggery. 

Shystie, pátek 19. dubna, Praha - klub Radost FX, 150 Kč v předprodeji (200 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Autoři pozitivního monstrhitu Gabin

Filipo Clary a Max Botti, tedy autorská dvojice vystupující společně pod hlavičkou hudebního projektu Gabin, na sebe poprvé výrazně upozornili předělávkou swingového hitu Doo-uap Doo-Uap, Doo-Uap. Přidali špetku francouzského šarmu, nostalgie třicátých let a vytvořili tím před deseti lety ultimátní hit, který se kvůli vřelé atmosféře dodnes vesele sdílí na sociálních sítích.

Gabin
Gabin | Foto: Palác Akropolis

Nezanedbatelnou roli ve skladbách Gabin hrají hostující vokalisté, zdaleka ne kompletní výčet jmen vypadá takto - jazzová zpěvačka Dee Dee Bridgewater, Ana Carril Obiols z Mano Negra, Chris Cornell ze Soundgarden, Edwyn Collins nebo China Moses, dcera Dee Dee Bridgewater. Pro aktuální vystoupení je ale klíčové, že od loňského roku s nimi vystupuje soulová diva Lucy Campeti.

V průběhu úspěšné kariéry se jejich skladby objevily v televizních reklamách a seriálech jako Sex ve městě nebo Odpočívej v pokoji. A právě průřez tím nejlepším přijedou Gabin po dvou letech představit do Prahy.

V jejich tvorbě je slyšet směs funku, soulu i jazzu, atmosféry ze starých filmů i plážové party v Latinské Americe. Hudební encyklopedie popisují tento styl jako jazz-electro-lounge-world hybrid. Prý je těžké ho zaškatulkovat, ale o to snadněji mu člověk podlehne.

Gabin, čtvrtek 18. dubna, Praha - Palác Akropolis, 650 korun v předprodeji (800 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Nekomplikovaná skákačka Ska-P

Letní festival Mighty Sounds orientovaný na ska, punk a rockabilly scénu začíná připravovat vlastní fanoušky několika samostatnými koncerty interpretů, kteří se na jeho pódiích už v minulosti objevili a sklidili výrazný úspěch.

Do pražské Tipsport arény tak přiveze jednu z nejznámějších formací žánru ska, španělské Ska-P, kteří po tvůrčí pauze vydali nedávno novou desku s názvem 99%.

Foto: Oficiální stránky kapely

Populární a ska punková kapela svou nekomplikovanou tvorbu doprovází kontroverzními texty, které se zaměřují na kritiku kapitalismu, imperialismu a rasismu. Mnohem známější ale Ska-P jsou živelnými koncerty. Svou rozjařenou tancovačkou před čtyřmi lety v Praze rozskákali úctyhodných jedenáct tisíc lidí a podobného čísla budou organizátoři chtít dosáhnout i tentokrát.

Nové album je v pořadí už sedmé a pro fanoušky naprosto ideální. Nemění se nic hudebně, ani v rovině textů a lidé se tak opět můžou bavit buď u primitivních rytmů, nebo nejasně formulovaných protestů vůči obecnému fantomu společenského útlaku.

„99% je naše prohlášení, žaloba, kterou chceme zastavit zdrcující útisk této společnosti. Je to volání po boji proti všem spekulantům, kořistníkům, utiskovatelům a lhářům," říká k desce, kterou nyní přijede představit, sama kapela.

Ska-P, sobota 20. dubna, Praha - Tipsport Aréna, 690 korun v předprodeji (790 na místě)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy