Šaldovo divadlo chystá novou premiéru: Trubadúra

ČTK, kiz
9. 11. 2005 11:36
Liberec - Po 15 letech se vrací na scénu Šaldova divadla v Liberci nejmelodičtější opera Giuseppe Verdiho - Trubadúr.

"Verdiho opery patří k nejoblíbenějším, je jich naštěstí dost, a tak přinášíme divákům vždy za 1,5 roku nový titul," řekl ředitel divadla František Dáňa. Režie výpravné opery se ujala pražská režisérka Karla Štaubertová. Jejím úkolem bylo přinést do známého díla nové pojetí. "Opera není konzerva, pokaždé je něčím nová. Nesnažili jsme se o realistické přehrání příběhu, šli jsme po emočních impulzech v hudbě i mezi postavami," vysvětlila.

Příprava představení byla podle ní náročná, protože jednotný klíč podoby opery museli přijmout hudebníci, výtvarníci, návrháři kostýmů i pěvci. "Každé divadlo si nemůže dovolit nasadit tak náročné představení," poznamenala Karla Štaubertová, která před rokem režírovala Trubadúra v Košicích a spolupracuje s operními domy v Německu a Makedonii.

Diváci se mohou podle Františka Dáni těšit na šťavnatou hudbu a velké pěvecké výkony. V roli Azuceny se představí Blanka Černá nebo Kateřina Jalovcová. Obtížný tenorový Manricův part uslyší v podání ostravského sólisty Michala Vojty, se kterým alternuje Nikolaj Višnjakov. Opera zaměstnala celý sbor posílený o externí pěvce.

Trubadúr je čtvrtým novým titulem letošní divadelní sezony libereckého Šaldova divadla. Hned po liberecké premiéře 11. a 12. listopadu se díla dočkají v pondělí i jablonečtí milovníci opery.

 

Právě se děje

Další zprávy