Rozhlasový orchestr chystá on-line koncert s dirigentem Popelkou

ČTK ČTK
5. 1. 2021 12:50
Symfonický orchestr Českého rozhlasu se tento pátek 8. ledna na mimořádném on-line koncertu z Dvořákovy síně pražského Rudolfina představí pod taktovkou Petra Popelky. Šéfdirigent Norského rozhlasového orchestru KORK v Oslu uvede Koncert pro malý orchestr od Alberta Roussela i Šeherezádu Nikolaje Rimského-Korsakova.
Petr Popelka je šéfdirigentem norského rozhlasového orchestru.
Petr Popelka je šéfdirigentem norského rozhlasového orchestru. | Foto: Matthias Creutzige

V Prvním houslovém koncertu Bohuslava Martinů orchestr doprovodí Josefa Špačka. Streamované vystoupení odvysílá v přímém přenosu stanice ČRo Vltava, k vidění bude na Facebooku a rozhlasovém webu.

Pětatřicetiletý Popelka je na domácí scéně dosud poměrně málo známý. Dirigentská kariéra někdejšího kontrabasisty Staatskapelle Dresden však v posledním roce rychle stoupá.

"Popelka se stal šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru KORK v Oslu a hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava, současně dostal pozvání od mnoha prestižních světových orchestrů i operních domů," vypočítává mluvčí tělesa Jana Patzelová.

Své první vystoupení se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu dirigent zahájí Koncertem pro malý orchestr francouzského neoklasika Alberta Roussela, mimo jiné ctěného a obdivovaného jeho žákem Bohuslavem Martinů. Uznání bylo vzájemné - Roussel v mladém muži rozkryl talent a údajně prohlásil, že jeho učitelskou pýchou bude jednou Martinů.

Večer vyvrcholí symfonickou suitou Šeherezáda od ruského klasika Rimského-Korsakova. Vznikla roku 1888 a opírá se o sbírku arabských lidových pohádek, bajek, anekdot a dalších příběhů Tisíc a jedna noc. Druhým zdrojem inspirace pak byly Korsakovovy plavby, hodiny strávené na moři.

"Posluchači se mohou těšit na kompozici neobyčejně efektní, půvabnou a vyhledávanou mimo jiné pro svou zvukomalebnost, pestrou instrumentaci a bohatost melodických linií," popisuje mluvčí.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu vzhledem k protipandemickým opatřením připravuje své programy on-line. Například 21. prosince z prostředí Anežského kláštera v Praze nabídl vánoční koncert, k vidění byl na Facebooku.

Svoji 94. sezonu zahájil koncem loňského září v Dvořákově síni Rudolfina pod vedením šéfdirigenta a uměleckého ředitele Alexandra Liebreicha. S ohledem na zhoršující se epidemickou situaci se vedení tehdy rozhodlo změnit program, aby snížilo rizika spojená s šířením nového typu koronaviru. Místo Deváté symfonie s Ódou na radost Ludwiga van Beethovena zazněla jeho První symfonie, vyžadující menší obsazení.

 

Právě se děje

Další zprávy