Pražské jaro zahájí dirigent Barenboim s West-Eastern Divan Orchestra

ČTK ČTK
9. 11. 2021 13:10
Příští ročník festivalu Pražské jaro zahájí dirigent Daniel Barenboim s West-Eastern Divan Orchestra tradiční Mou vlastí od Bedřicha Smetany. 77. ročník akce zahrne čtyři desítky koncertů. Završí je Vídeňští filharmonici, kteří pod taktovkou Andrise Nelsonse uvedou Šestou symfonii Antonína Dvořáka.
Zahajovací koncerty 12. a 13. května odehraje West-Eastern Divan Orchestra.
Zahajovací koncerty 12. a 13. května odehraje West-Eastern Divan Orchestra. | Foto: Manuel Vaca

Prodej vstupenek začíná tento čtvrtek v 11:00 na webu, uvedl v úterý ředitel festivalu Roman Bělor.

"Má obrovský symbolický význam provést Smetanovo mistrovské dílo s orchestrem složeným z hudebníků z Izraele, Palestiny a ostatních arabských zemí. Idea domova a vlasti má pro všechny velký význam, a to v mnoha ohledech," avizuje osmasedmdesátiletý Barenboim, který Mou vlast na festivalu v roce 2017 nastudoval s Vídeňskými filharmoniky.

Tentokrát stane v čele West-Eastern Divan Orchestra, jejž založil s dnes již nežijícím palestinsko-americkým akademikem Edwardem Saidem. Závěrečný koncert bude řídit dvaačtyřicetiletý Andris Nelsons, který stane před Vídeňskými filharmoniky. Nabídne díla nonkonformní ruské autorky tatarského původu Sofie Gubajduliny, Dmitrije Šostakoviče a Antonína Dvořáka.

Rezidenčním umělcem festivalu se stane violoncellista Gautier Capuçon. Za událost mezinárodního dosahu pořadatelé označují projekt Prague Offspring věnovaný novinkám současné hudby. Jedním z hostů bude vyhledávaný houslista Augustin Hadelich, který zahraje za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

V rámci Víkendu komorní hudby se představí korejský soubor Arete String Quartet, vítěz zatím poslední Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro.

Letošní festival Pražské jaro 12. května ve Smetanově síni Obecního domu tradičně otevřela Má vlast Bedřicha Smetany, tentokrát v podání souboru Collegium 1704. V sále mohli být navzdory tehdejším protipandemickým opatřením výjimečně přítomni diváci. Pražské jaro nabídlo 23 koncertů on-line, šest z nich včetně toho závěrečného za přítomnosti publika. Předloňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal jen on-line.

 

Právě se děje

Další zprávy