Pražské jaro místo Mé vlasti nabídne on-line koncert k 75. výročí

ČTK ČTK
12. 5. 2020 10:10
Místo tradičního úvodu festivalu Pražské jaro, kam vždy 12. května patřila Má vlast Bedřicha Smetany, se toto úterý uskuteční jen on-line koncert složený z gratulací k 75. výročí akce. Jeho součástí bude variace na Happy Birthday, kterou pro tuto příležitost složil Petr Wajsar.
Bernarda Finková na archivním snímku z Pražského jara v roce 2006.
Bernarda Finková na archivním snímku z Pražského jara v roce 2006. | Foto: Zdeněk Chrapek/Pražské jaro

Festivalu ze svých domovů popřejí mezzosopranistky Bernarda Finková a Dagmar Pecková, klavíristé Garrick Ohlsson a Miroslav Sekera, hornista Radek Baborák, Pražákovo kvarteto a Epoque Quartet. Ze střechy Rudolfina pořadem provází hudebník a režisér Ondřej Havelka. Stream je možné naladit na YouTube.

"Gratulanty budou umělci, kteří na festivalu vystupovali opakovaně a získali zde, s  nadsázkou řečeno, své domovské místo. Blahopřát budou ale i ti, kteří na festivalu zanechali jen krátkou, a přesto intenzivní stopu," uvádějí pořadatelé.

Netradiční podobu festivalu, který se vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru letos koná jen on-line, předznamenal již v pondělí večer sestřih významných zahajovacích koncertů uvedený Českou televizí.

Má vlast na Pražském jaru poprvé zazněla 12. května 1946 v Rudolfinu pod taktovkou Rafaela Kubelíka, až na roky 1948 a 1951 jí od té doby patří každé zahájení. Český rozhlas Vltava dnes odvysílá zahajovací koncert festivalu z roku 1990, kdy v čele České filharmonie po více než 40 letech emigrace stanul dirigent Rafael Kubelík.

Stanice ČT art v úterý uvede také týdeník ArtZóna věnovaný tématu letošního Pražského jara. Hosty ve studiu budou členové umělecké rady, dirigent Jakub Hrůša a klavírista Ivo Kahánek.

Pořad přinese rozhovory s Romanem Bělorem, ředitelem Pražského jara, dále s dramaturgem Josefem Třeštíkem a průvodcem koncertů Ondřejem Havelkou.

Základem letošního alternativního programu Pražského jara je 11 živě přenášených koncertů z jevišť pěti pražských koncertních síní a jedné brněnské. Zahrají Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Symfonický orchestr hl. města Prahy FOK, PKF - Prague Philharmonia a Česká filharmonie. Ze Spojených států pro diváky odehraje sólový recitál kanadský houslista James Ehnes.

Na závěr festivalu 4. června v Rudolfinu vystoupí Česká filharmonie vedená Jakubem Hrůšou, zahraje díla Ludwiga van Beethovena v úpravě pro smyčcový orchestr.

 

Právě se děje

Další zprávy