Zemřel Petr Wagner, virtuos na violu da gamba se dožil 50 let

ČTK ČTK
1. 1. 2020 15:34
Po boji s těžkou nemocí 30. prosince zemřel uznávaný hráč na violu da gamba Petr Wagner. Umělecký vedoucí souboru Ensemble Tourbillon, který založil v roce 1998 a jenž hrál hudbu evropského baroka i raného klasicismusu 17. a 18. století, se dožil 50 let. Coby sólista i hráč komorních formací Wagner vystupoval na předních festivalech a natočil mnoho nahrávek.
Petr Wagner.
Petr Wagner. | Foto: www.petrwagner.com

O úmrtí informoval server KlasikaPlus.cz. "Můj manžel, virtuos na violu da gamba, dirigent a pedagog Petr Wagner zemřel 30. prosince 2019 po statečném boji s těžkou nemocí. Díky všem, kdo jste ho znali, za tichou vzpomínku," uvedla jeho manželka Alena Wagner.

Petr Wagner.
Petr Wagner. | Foto: www.petrwagner.com

Petr Wagner se narodil 13. června 1969 v Praze. Spolupracoval s mnoha významnými evropskými osobnostmi v oblasti poučené interpretace staré hudby.

Violu da gamba, což je sedmistrunný historický smyčcový nástroj, který se drží mezi koleny nebo na klíně a na nějž hudebníci používají speciální smyčec, objevil skrze nahrávky Jordiho Savalla. Tento nástroj pak Wagner studoval u Richarda Boothbyho v Londýně, u Jaapa ter Lindena na Akademie für Alte Musik v Drážďanech a pod vedením Wielanda Kuijkena na Královské konzervatoři v Haagu.

Předtím studoval violoncello na Pražské konzervatoři a také muzikologii, nejprve na Univerzitě Karlově v Praze a zejména pak na Royal Holloway University of London.

"Před časem jsem z důvodu vážné nemoci přestal hrát na gambu, ale znovuobjevil jsem dirigování," sdělil vloni na podzim.

Hru na violu da gamba Wagner vyučoval na Masarykově univerzitě v Brně a v rámci mezinárodních mistrovských kurzů staré hudby po celé Evropě. Spolupracoval se soubory New London Consort, Musicians of The Globe, Concerto Palatino, Orfeo Orchestra, Collegium 1704, Ensemble Inegal, Solamente naturali nebo Musica Florea.

Petr Wagner na violu da gamba a Přemysl Vacek na theorbo hrají Forquerayovu skladbu La Couperin. | Video: archiv Petra Wagnera

Jeho záznamy kompletních Piéces de Viole Charlese Dollého a gambových skladeb českého barokního skladatele Gottfrieda Fingera Sonatae, Balletti scordati, Aria et variationes řadí kritika mezi celosvětově nejvýznamnější nahrávky literatury pro tento historický nástroj.

V roce 2011 prestižní label Accent ve světové premiéře vydal Wagnerovu nahrávku Piéces de Viole Rolanda Maraise.

"Viola da gamba podle mě obsahuje oba prvky: ženský i mužský. Koneckonců i proto byla považována za jediný hudební nástroj schopný vyrovnat se lidskému hlasu - ženskému i mužskému - a jeho nejjemnějším nuancím," řekl Wagner před pěti lety v rozhovoru pro časopis Harmonie. "V těchto intencích bych gambu označil za dokonale androgynní. Využívání viol da gamba k vy­jadřování či zdůraznění melancholických, smutných, tragických či makabrózních nálad či scén je pevnou součástí gambové literatury," dodal.

Petra Wagnera připomíná třeba půlhodinový dokumentární film, který o něm v roce 2011 pro Českou televizi natočil Petr Vejslík.

 

Právě se děje

Další zprávy