Operní pěvec José Cura oslavil narozeniny koncertem v Praze

ČTK ČTK
15. 12. 2022 22:19
Operní pěvec José Cura oslavil narozeniny koncertem v Praze

Světoznámý argentinský tenorista José Cura oslavil šedesátiny koncertem v zaplněném pražském Obecním domě. V úterý a znovu tento čtvrtek ho zde doprovázel Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.

Na úvod zazněla symfonická suita z Curovy předloňské komické opery Montezuma a Rudý kněz. Ta vznikla podle prózy Concierto Barroco, ve které Alejo Carpentier popsal nepravděpodobné setkání aztéckého panovníka Montezumy s benátským virtuosem Antoniem Vivaldim. Poté následovala vážná skladba Te Deum zkomponovaná v období lockdownu, ve které se představil Královéhradecký dětský sbor Jitro pod vedením Jiřího Skopala a Kühnův smíšený sbor pod vedením Jakuba Pikla.

Druhá část večera patřila scénám z oper Otello, Aida a Nabucco od Giuseppa Verdiho. Cura je zazpíval s maďarskou sólistkou Polinou Pasztircsákovou a mezzosopranistkou Ester Pavlů, kterou objevil roku 2017 na svých mistrovských kurzech v Praze. Taktovky se ve druhé polovině ujal Argentinec Mario de Rose. Cura byl v letech 2015 až 2018 rezidenčním umělcem orchestru FOK.

 

Právě se děje

Další zprávy