Nětrebková bude v Berlíně zpívat Lady Macbeth, opera představení nezruší

2. 9. 2023 16:08
Nětrebková bude v Berlíně zpívat Lady Macbeth, opera představení nezruší

Berlínská státní opera podpořila ruskou sopranistku Annu Nětrebkovou, které kvůli její někdejší podpoře Kremlu nedávno zrušil koncert pražský Obecní dům. Pro německé pořadatele se však pěvkyně již po loňském zahájení ruské války na Ukrajině dostatečně distancovala od agresora a není důvod ji trestat.

"Nesmírně si vážíme její umělecké osobnosti. Bezesporu je jedním z největších hlasů naší doby," uvedla německá opera, která nevyslyší výzvy k bojkotu a nezruší plánovaná představení Verdiho opery Macbeth s Nětrebkovou v roli Lady Macbeth. "Nade vše usilujeme o dialog. Chceme aby hudba lidi sjednocovala, nikoliv rozdělovala," dodali pořadatelé. Intendantem opery je hudební manažer Matthias Schulz. Inscenace Macbetha měla v Berlíně premiéru v roce 2018.

Nětrebková intendantovi poděkovala. Její management tvrdí, že nikdy nepodporovala ruský režim. "Není žádným způsobem napojená na ruskou vládu ani na tragickou válku na Ukrajině. Různí lidé se neúspěšně snaží podsouvat Anně Nětrebkové nejrůznější role, ale pravda je pouze jediná: Anna Nětrebková je pěvkyně. A těší se, až zazpívá berlínskému publiku," uvedl management.

Zpěvačka roky podporovala ruského prezidenta Vladimira Putina, vyslovila mu podporu ve volební kampani roku 2012, později o něm obdivně hovořila v rozhovoru. V roce 2014 navštívila Rusy anektovaný ukrajinský Krym a finančně podpořila tamní proruské separatisty. Předloni oslavila padesátiny galavečerem v Kremlu, kde ji vychválil zástupce ruské vlády.

Po začátku loňské ruské války na Ukrajině hudebnice měsíc váhala, než konflikt odsoudila. Od Putina se však distancovat odmítla. Kvůli tomu momentálně nesmí účinkovat v newyorské Metropolitní opeře a minulý měsíc její koncert zrušil pražský Obecní dům.

 

Právě se děje

Další zprávy