Hamburský orchestr dál povede Američan Gilbert

AP
20. 2. 2023 15:13
Hamburský orchestr dál povede Američan Gilbert

Alan Gilbert prodloužil smlouvu a šéfdirigentem rozhlasového NDR Elbphilharmonie Orchestra v německém Hamburku zůstane do léta 2029. Informovala o tom agentura AP. Američan, který v novém tisíciletí osm let vedl Newyorskou filharmonii, tento týden oslaví šestapadesáté narozeniny.

S hamburskými hudebníky poprvé spolupracoval zkraje tisíciletí, roku 2004 se stal jejich stálým hostujícím dirigentem, 15 let nato převzal post šéfdirigenta, jejž před ním zastávali John Eliot Gardiner, Herbert Blomstedt či Christoph Eschenbach. "Toto úžasné těleso je důležitou součástí mé profesionální kariéry od roku 2001. Po dvaceti letech nás pojí užší vztah než kdy dřív, přestože zároveň mám pocit, jako bychom teprve začínali," uvedl k prodloužení smlouvy.

Orchestr zřizovaný severoněmeckým veřejnoprávním rozhlasem Norddeutscher Rundfunk sídlí od roku 2017 v moderní budově Labské filharmonie, německy Elbphilharmonie. Alan Gilbert je držitelem Ceny Georga Soltiho a zároveň hudebním ředitelem Královské švédské opery.

 

Právě se děje

Další zprávy