Dvě světoznámé sopranistky v Praze

ČTK, kiz
25. 11. 2005 12:49
Praha - Celosvětově uznávaná operní pěvkyně Eva Martonová vystoupí ve čtvrtek 8. prosince ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.

Hostem jejího recitálu má být podle pořadatelů neméně proslulá sopranistka Gabriela Beňačková.

Během večera zazpívají za klavírního doprovodu Jana Krále také dva mladí umělci - bulharská sopranistka Ina Kančevová a český basista Zdeněk Plech. Na programu jsou Pucciniho, Verdiho, Mascagniho a Dvořákovy operní árie a vánoční koledy a pastorely.

Maďarka Eva Martonová proslula jako operní partnerka tenoristů Luciana Pavarottiho a Plácida Dominga v roli princezny Turandot ve stejnojmenné Pucciniho opeře. Je také známa z účinkování v Metropolitní opeře, Vídeňské státní opeře, v milánské La Scale a v dalších operních domech světa. Ztvárnila hlasově exponované postavy v operách Salome, Elektra, La Gioconda, Andrea Chénier, Fedora, Tosca, Děvče ze zlatého západu, Modrovousův hrad, Nížina nebo La Wally.

Gabriela Beňačková, uznávána jako jedna z nejslavnějších představitelek Janáčkovy Jenůfy a Káti Kabanové posledních desetiletí, zpívala řadu dalších lyrických rolí a jen jednou, v roce 1983 při znovuotevření budovy Národního divadla v Praze, nastudovala i dramatickou roli Libuše.

Ina Kančevová je mladou žačkou slavné španělské sopranistky Monserat Caballéové a Basista Plech hraje jako sólista pražského Národního divadla a Canadian Opera Company v Torontu.

 

Právě se děje

Další zprávy