Chystá se česká premiéra Mozartovy opery

RiK, ČTK
2. 1. 2006 18:00
Liberec - Liberecké divadlo F. X. Šaldy připravuje ve spolupráci s Národním divadlem českou premiéru Mozartovy opery Apollon a Hyacint.

První dvě slavnostní předpremiéry uvidí diváci 12. a 13. ledna v Liberci, oficiální premiéra se pak uskuteční 29. ledna ve Stavovském divadle v Praze. Novinářům to dnes řekl ředitel divadla František Dáňa.

Divadlo podle něj nastudovalo inscenaci k 250. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta. Opera patří mezi jeho prvotiny, geniální komponista ji složil jako jedenáctiletý. "I přesto již v sobě nese zárodky výjimečnosti," dodal ředitel. Dílo zaznělo poprvé v roce 1767 v Salcburku, posluchači v Česku ho dosud mohli slyšet jen v koncertní podobě.

Představení režíruje barytonista Státní opery Praha Oldřich Kříž. Scénu a kostýmy, ostatně jako k většině představení ND v poslední době, navrhl ředitel Národního divadla Daniel Dvořák. "Dosud jsme žili ve vlastním světě. To chceme ale napravit. Do budoucna chceme více spolupracovat s dalšími českými a zahraničními divadly," poznamenal Dvořák. Spolupráce podle něj divadelní projekty zlevňují a umělce vzájemně obohacují. Liberecko-pražský projekt je první svého druhu.

Národní divadlo připravuje spolu s dalšími 15 pražskými kulturními institucemi, jež si jinak konkurují, společný program k Mozartovu výročí. Představení Apollon a Hyacint je jeho součástí.

Divadlo F. X. Šaldy v Liberci je příspěvkovou organizací města. Magistrát mu poskytuje ročně dotaci zhruba 62 milionů korun. Do divadla zavítá ročně asi 70.000 návštěvníků. Tržby představují zhruba 15 procent jeho rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy