Jindra končí jako šéfdirigent filharmonie na Slovensku, kritizoval ministryni

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 8. 2024 18:18
Robert Jindra složil funkci šéfdirigenta Státní filharmonie Košice. Oznámil to na sociální síti, orchestr jeho rezignaci přijal. Český hudebník se vymezuje vůči slovenské ministryni kultury Martině Šimkovičové, jejíž kroky vyvolaly kritiku části umělců i slovenské opozice a podnítily už dvě demonstrace.
Robert Jindra je také hudebním ředitelem Opery Národního divadla v Praze.
Robert Jindra je také hudebním ředitelem Opery Národního divadla v Praze. | Foto: ČTK

"Koncerty, které měl vést, budeme muset obsadit jinými dirigenty. Je to pro nás obrovská ztráta, mrzí mě to," potvrdila serveru Mojakultura.sk ředitelka košické filharmonie Lucia Potokárová.

Jindra byl šéfdirigentem Státní filharmonie Košice od roku 2021. Šimkovičovou opakovaně kritizuje na sociální síti Facebook. Když ministryně minulý týden odvolala šéfa Slovenského národního divadla Mateje Drličku, psal o "její naprosté nekompetenci a totalitních praktikách".

Poté co členka vlády následující den zprostila funkce také ředitelku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou, dirigent mluvil o bezprecedentním zneužívání moci. "Zastavme tuto nekompetentní osobu, která rozvrací kulturu na Slovensku," napsal Robert Jindra a vyzval ministryni k rezignaci.

Slovenské ministerstvo, jež Státní filharmonii Košice zřizuje, zareagovalo prostřednictvím webu. "Resort kultury považuje za naprosto nepřijatelné vyjádření šéfdirigenta Státní filharmonie Košice Roberta Jindry, které sdílel na sociálních sítích," uvedlo a dále obvinilo Jindru, že ve svých příspěvcích Šimkovičové vulgárně nadává. "Taková slova jsou od zaměstnance státní kulturní instituce šokující a zároveň neakceptovatelná. Výroky tohoto typu na adresu svého zřizovatele hrubě porušují etiku i jakékoli morální principy," ohradilo se slovenské ministerstvo.

Jindra, který je také hudebním ředitelem Opery Národního divadla v Praze a hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu, použití vulgarit popírá.

"Má ryze soukromá vyjádření ke zcela odlišným věcem, dokonce s více než měsíčním odstupem, a po vytržení z kontextu, byla patrně záměrně a účelově pospojována," reagoval. Vulgární slovo v příspěvku na jeho profilu "bylo vytečkováno, tudíž nezaznělo", napsal doslova. Tento příspěvek již zpětně nelze dohledat.

"Jindra rezignaci nabídl v reakci na svá nedávno medializovaná vyjádření na adresu zřizovatele. Při prezentování svého názoru volil nevhodný slovník," stojí na webu košické filharmonie.

Ta prý respektuje svobodu slova každého zaměstnance či spolupracovníka, za důležitou ale považuje slušnou formu komunikace. Jindrovi děkuje za umělecký přínos a výsledky jeho kontinuální práce s tělesem.

Bývalá televizní moderátorka Martina Šimkovičová, která prosazuje tradiční slovenskou kulturu, si už při loňském nástupu do funkce vysloužila na Slovensku kritiku od části představitelů kultury. Ta zesílila minulý týden, kdy ministryně odvolala šéfa Slovenského národního divadla Drličku a den nato také ředitelku Slovenské národní galerie Alexandru Kusou.

Nejnověji toto úterý Šimkovičová odvolala tři členy slovenské Rady fondu na podporu umění, konkrétně etnomuzikoložku a dramaturgyni Alžbětu Lukáčovou, divadelní teoretičku Kateřinu Kövesdi Cvečkovou a Rastislava Steranku, což je někdejší šéf Národního kinematografického centra Slovenského filmového ústavu. Zároveň ministerstvo oznámilo, že se do Slovenského národního divadla na post šéfky baletu vrátí Nina Poláková. Tu minulý měsíc z funkce odvolal dnes již bývalý ředitel Matej Drlička.

Tento týden se dvou protivládních demonstrací v Bratislavě zúčastnily tisíce lidí. Čeští umělci a další osobnosti v reakci na kroky Šimkovičové vyzvali k pomoci kolegům na Slovensku.

Video: To nejde brát vážně, opřel se do slovenské ministryně zpěvák. Tak hloupí lidé nejsou (9. 8. 2024)

"Politické dění směřuje, kam si nepřejeme. Pro mě situace na Slovensku není jen o kultuře," řekl v pořadu Spotlight zpěvák Adam Pavlovčin alias Adonxs. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy