Cyklisté versus motoristé. Husa na provázku zdramatizovala Šestákovu novelu

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Prakticky celé na jízdním kole stráví herec Dominik Teleky nové představení brněnského Divadla Husa na provázku. Ztvární v něm hlavní roli kurýra. Inscenace nazvaná Jednou nám za to děcka poděkujou vznikla podle novely Vyhoření od Petra Šestáka, která byla letos nominovaná na cenu Magnesia Litera. Perspektivou cyklisty nahlíží na pomyslnou válku s automobilisty.

Premiéra se uskuteční tento pátek 25. října, už je vyprodaná. Nejbližší reprízy následují 28. října a 14. listopadu. "Cyklotažení jednoho poslíčka s jídlem proti motoristům není jen příběhem kulturních válek dneška, ale především výzvou k reflexi ideologií každého z nás," říká umělecký šéf Husy na provázku Martin Sládeček, jinak také dramaturg inscenace.

Ta se odehrává v ulicích města, kde zuří nelítostný boj mezi cyklisty a motoristy. "Svět redukovaný na ty se dvěma koly a ty se čtyřmi. Přes okýnko auta není žádný dialog možný. Jediný způsob, jak se potkat, je bouračka," uvádí anotace.

Režie se ujal pětadvacetiletý Martin Modrý, absolvent brněnské JAMU a student herního designu na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického. "Už na škole nás zaujal schopností artikulovat témata palčivá pro nejmladší generaci, jakousi původností svého vidění světa i hudbou, kterou pro své inscenace sám skládá. Ve své tvorbě navíc zpravidla velmi přesně a přesvědčivě reflektuje nejen společenské dění, ale také divadlo a jeho prostředky jako takové," doplňuje Sládeček.

Režisér si vyhoření z názvu Šestákovy knihy spojuje se ztrátou nadhledu. "Diváci se během inscenace mohou propadnout do světa velmi ambivalentní postavy, ze kterého nevede jiná cesta než skrze ohledání vlastních názorů a východisek. K tomuto 'propadu' využíváme téměř všechny zbraně, které divadlo nabízí, od přesvědčivého hereckého projevu herce na kole až po využití celého technického aparátu jeviště," popisuje Modrý.

Úloha poslíčka je podle představitele hlavní role Dominika Telekyho náročná jak množstvím textu, tak omezeným hracím prostorem. "Tím prostorem je bicykl, ze kterého až na pár výjimek během večera v podstatě neslezu. Z jednoho bodu tak musím obsáhnout celý sál a pomocí jednoho jediného repetitivního pohybu - šlapání - odehrát vlastně celý příběh," uzavírá Teleky.

V novince dále účinkují Markéta Matulová, Zdislava Pechová, Dalibor Buš a Matouš Benda. Hudbu složil sám režisér, výpravu má na starosti Modrého pravidelná spolupracovnice Adéla Szturcová.

Video: V politice jsou teď opravdu špatní lidé, ale mají talent, myslí si režisér Hřebejk (16. 10. 2024)

"Bohužel lidé, kteří teď v politice mají talent, jsou opravdu špatní. Andrej Babiš je naprosto defektní charakter," řekl v pořadu Spotlight režisér Jan Hřebejk. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy