Jan Švankmajer dnes získal cenu Vladislava Vančury

ČTK ČTK
28. 1. 2006 18:42
Jan Švankmajer dnes získal cenu Vladislava Vančury

Režisér a scenárista Jan Švankmajer převzal dnes v Berouně cenu Vladislava Vančury za celoživotní přínos rozvoji české audiovizuální kultury. Porota Českého filmového a televizního svazu známého pod zkratkou FITES tak ocenila jeho věrnost vlastnímu vidění světa.

"Zdůvodnění mě poněkud překvapilo - v 60. letech to byla mezi umělci norma," reagoval klasik českého filmu, jehož tvorba je ovlivněna surrealismem. A protože zastává názor, že se tak obvykle oceňují ti, kteří toho už moc neudělají, doufá, že v tomto ohledu porotu zklame. V minulosti byli obdobně poctěni Jiří Menzel, František Vláčil, Jan Špáta, Oldřich Daněk, Jiří Krejčík, František Pavlíček, Jiří Hubač, Vladimír Körner, Věra Chytilová a Arnošt Lustig.

Současně svaz vyhlásil držitele výročních cen Trilobit za původní díla domácí filmové a televizní tvorby. Stali se jimi Martin Mareček za dokumentární film Zdroj, odvážný pohled na pokrytectví globální civilizace, Helena Třeštíková za důsledné zachycení osudů jedné rodiny ve dvou různých historických etapách v cyklech Manželské etudy a Manželské etudy po 20 letech a Miroslav Janek za dokumenty Vierka a Chačipe. Citlivě a přitom nesentimentálně v nich reflektoval vztahy světa dětí a dospělých.

Další cenu Trilobit převzal Tomáš Škrdlant za snímek Milujte své nepřátele, objevný portrét Přemysla Pittera, pedagoga, humanisty a odpůrce nacionální xenofobie. Oceněn byl i režisér Martin Šulík za film Sluneční stát, neschematický pohled na dnešní sociální realitu ve stylu "ostravského neorealismu".

Zvláštní cenu poroty převzal Jan Kraus za uvolněné moderování mnohdy neuvolněných hostů v pořadu Uvolněte se, prosím. "Když předseda jakékoliv instituce od ní přebírá cenu, je to vždy podezřelé. Většinou jde o cenu zvláštní," řekl Kraus, který stojí v čele FITES. Bude se utěšovat nadějí, že jeho případ byl výjimkou.

Čestná uznání získali Jana Tomsová za snímek o historiku Janu Pekařovi, Jaroslav Brabec za dokument Paralelní portrét o Vlastě Chramostové a Stanislavu Milotovi, Břetislav Rychlík za dokument Kamenolom boží, Pavel Štingl za snímek Mír jejich duši a režisér Aleksandar Manić a kameraman Dominik Miškovský. Natočili sugestivní a hravý obraz jedné makedonské vesnice s názvem Kniha rekordů Šutky.

"Vybírali jsme z více než sedmi desítek pořadů a snažili se do hodnocení zahrnout veškeré umělecké, tvůrčí, publicistické výrazné počiny loňského roku," uvedla předsedkyně poroty Zuzana Kopečková. Bylo mezi nimi 17 celovečerních hraných filmů, pět televizních dramat a jeden seriál, 38 dokumentů a publicistických filmů, pět pořadů pro děti včetně animovaných, sedm příspěvků filmových škol i moderátorské výkony.

Předáváním výročních cen vyvrcholil celodenní program v berounském kině Mír; oficiální akt byl letos poprvé přístupný veřejnosti. Na plátně se objevily i televizní večerníčky doprovázené besedou s tvůrci. Zájemci zhlédli některé loni oceněné snímky včetně celovečerního filmu Marka Najbrta Mistři.

 

Právě se děje

Další zprávy